399 Sayılı KHK'nın, II Sayılı Cetveline Tabi Çalışan Sözleşmeli Personelin Yıllık İzinleri

Kamu İktisadi Teşebbüslerinde çalışan sözleşmeli personelin mali ve sosyal hakları, 399 sayılı KHK'da belirlenmiştir. Sözleşmeli personel, bu KHK'dan dolayı, II sayılı cetvele tabi personel, olarak tanımlanır. Bu personelin yıllık izinleri, KİT'lerde çalışan I sayılı cetvele tabi memurlar ile diğer kamu kurumlarında 657'e tabi çalışan memurlardan farklılık gösterir. Sözleşmeli personelin yıllık izinlerine ilişkin oluşturulan özel dosya için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Kasım 2005 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORULAR

Bu dosyada, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi olarak Kamu İktisadi Teşebbüslerinde sözleşmeli personel olarak istihdam edilen personelin yıllık izinlerine ilişkin 11 adet soruya cevap verilmiştir. Cevap verilen sorular şu şekildedir:

1- Sözleşmeli personel olarak atanmadan önce yerin getirdiğim, muvazzaf askerlik süresi, yıllık izinde dikkate alınır mı?
2- Sözleşmeli personel olarak atanmadan önce, yedek subay olarak ifa ettiği muvazzaf askerlik süresi, yıllık izinde dikkate alınır mı?
3- Sözleşmeli personel olarak çalışırken, aylıksız izne ayrılarak ifa edilen muvazzaf askerlik süresi, borçlanmadan, yıllık izinde dikkate alınır mı?
4- Kamu İktisadi Teşebbüsünde, geçici işçi statüsünde geçmiş olan sürelerim yıllık izin sürelerimin hesabında dikkate alınır mı?
5- Sözleşmeli personel, kullanmadığı yıllık iznini bir sonraki yıl kullanabilir mi?
6- Sözleşmeli personel olmadan evvel, serbest mühendislik yaptığım süreler, yıllık izin sürelerinin hesabında değerlendirilir mi?
7- Sözleşmeli personeş 30 günlük izne ne zaman hak kazanır?
8- Deneme sözleşmesi yapılan sözleşmeli personele yıllık izin verilir mi?
9- İstifa eden ve bilahare aynı kuruma veya farklı kurumda sözleşmeli personel olarak göreve başlayan personele yıllık izin verilir mi?
10- Memur olarak çalışmakta iken 399 sayılı KHK tabi sözleşmeli personel pozisyonuna atananlara yıllık izin verilir mi?
11- Sözleşmeli personel, yıllık izinlerini dönem dönem kullanabilir mi?

CEVAPLAR:

Öncelikle şunu belirtmek gerekmektedir. 399 sayılı KHK'ya tabi Kamu İktisadi Teşebbüslerinde; memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler olmak üzere üç tip istihdam biçimi vardır. Biz burada II sayılı cetvel olarak tanımlanan sözleşmeli personelin yıllık izinlerini ele alacağız. I sayılı cetvel memur olup, bunlar hakkında 657 sayılı Kanunun yıllık izne ilişkin hükümleri uygulanmaktadır.

399 sayılı KHK'nın "yıllık izin" başlıklı 21 inci maddesinde yer alan ve II sayılı cetvele tabi personelin yıllık izninin tespitinde kullanılan hüküm şu şekildedir:

"Sözleşmeli personelden hizmeti 10 yıla kadar olanlara (10 yıl dahil) yılda 20 gün, 10 yıldan fazla olanlara yılda 30 gün ücretli izin verilir. Yıllık izin verilmesine esas hizmetin tesbitinde kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süreleri ile askerlik hizmeti gözönüne alınır. Bu şekilde hizmet süresi bir yıldan az olanlar ile kısmi zamanlı istihdam edilenlerden bir yıldan az süreli sözleşme yapılanlara (yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçirilenler hariç) yıllık izin verilmez.
Yıllık izinler, teşebbüs veya bağlı ortaklığın uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Bir sözleşme döneminde kullanılmayan izinlerin müteakip sözleşme döneminde kullanılması mümkün değildir."

Diğer taraftan, söz konusu KHK'nın 58'inci maddesinde "Sözleşmeli personele ilişkin olarak bu Kanun Hükmünde Kararnamede hüküm bulunmayan hallerde, Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınmak kaydıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri uygulanır." hükmü yer almakla birlikte, sözleşmeli personelin yıllık izni konusu bu KHK'da düzenlendiği için, 657 sayılı kanun hükümleri bu konuda uygulanmamaktadır.

TÜM ASKERLİK SÜRELERİ YILLIK İZİNDE DEĞERLENDİRİLİR

1- Sözleşmeli personel olarak atanmadan önce ifa edilen muvazzaf askerlik süresi, yıllık izin süresinin hesabında değerlendirilir.

2- Sözleşmeli personelin atanmadan önce yedek subay olarak ifa edilen muvazzaf askerlik süresi, yedek subay öğrencilik süresi dahil, yıllık izinde değerlendirilir.

3- Sözleşmeli personel olarak çalışırken, aylıksız izne ayrılarak ifa edilen muvazzaf askerlik süresi, emeklilik müktesep derecesi bakımından borçlanmasına bağlı olmaksızın, yıllık izinde süresinin hesabında değerlendirilir.

KAMU KURUMLARINDA, HER NE STATÜDE OLURSA OLSUN, GEÇİRİLEN SÜRELER YILLIK İZİNDE DEĞERLENDİRİLİR

4- Kamu iktisadi teşebbüsünde veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daimi işçi, geçici işçi, sözleşmeli personel, memur veya geçici personel statüsünde fiilen çalıştıkları süreler yıllık izin sürelerimin hesabında dikkate alınır.

KULLANILAMAYAN YILLIK İZİNLER BİR SONRAKİ YILA AKTARILAMAZ

5- Sözleşmeli personel 399 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin amir hükmü uyarınca yıllık iznini bir sonraki yıla aktaramaz, aynı yıl içinde kullanmak zorundadır.

ÖZEL SEKTÖR SÜRELERİ YILLIK İZİNDE DEĞERLENDİRİLMEZ

6- 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yılık izin sürelerinde değerlendirilecek hizmetler "Yıllık izin verilmesine esas hizmetin tesbitinde kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süreleri ile askerlik hizmeti gözönüne alınır." olarak belirlendiğinden özel sektörde SSK'lı olarak geçen hizmet süresinin yıllık izin süresinin hesabında değerlendirilmesine imkan bulunmamaktadır.

YIL İÇİNDE 10. YILIN TAMAMLANMASI HALİ

7- Mevzuatta belirtilen hizmet süreleri 10 yılı doldurması halinde bu tarihten itibaren 30 günlük izin kullanması mümkün olmakla birlikte; sözleşmeli personelin izinlerinin bir sonraki yıla aktarılması imkanı bulunmaması sebebiyle, 20 günden 30 güne çıkan yılık izni o yıl içinde fiilen kullanma imkanının bulunması gereklidir. Şöyle ki 28 aralık tarihinde 10 yılı dolan sözleşmeli personel hali ile yalnız iki gün daha yıllık izin kullanabilecektir. Ancak kişi 10 Aralık'ta 10 yılını doldurmuş ise 10 günlük izin daha kullanabilecektir.

İLK DEFA ATANAN SÖZLEŞMELİ PERSONELE YILLIK İZİN VERİLMEZ

8- İlk defa sözleşmeli personel olarak atanan ve kendisi ile Deneme sözleşmesi yapılan personele 399 sayılı KHK nin 21 inci maddesinde yer alan "bir yıldan az süreli sözleşme yapılanlara (?)yıllık izin verilmez." hükmü uyarınca yıllık izin verilmez.

İSTİFA EDİP YENİDEN BAŞLAYAN PERSONELE YILLIK İZİN VERİLMEZ

9- İstifa eden ve bilahare aynı kuruma veya farklı kurumda sözleşmeli personel olarak göreve başlayan personele 399 sayılı KHK nin 21 inci maddesinde yer alan "bir yıldan az süreli sözleşme yapılanlara (?)yıllık izin verilmez." hükmü uyarınca yıllık izin verilmez.

MEMURLUKTAN SÖZLEŞMELİ PERSONEL STATÜSÜNE GEÇENE YILLIK İZİN VERİLİR

10- Memur olarak çalışmakta iken 399 sayılı KHK tabi sözleşmeli personel pozisyonuna atananlara 399 sayılı KHK nin 21 inci maddesinde yer alan "bir yıldan az süreli sözleşme yapılanlara (yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçirilenler hariç)yıllık izin verilmez." hükmü uyarınca yıllık izin verilir.

YILLIK İZİN, KISIM KISIM KULLANILABİLİR

11- "Yıllık izinler, teşebbüs veya bağlı ortaklığın uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir." hükmü uyarınca yıllık izinler kısım kısım kullanılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber