Öğrenim özrü için dava açılmalı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 31 Ocak 2013 09:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğrenim özrü için dava açılmalı

Öğrenim durumu özründen yer değiştirme hakkı verilmedi

2013 Şubat Dönemi Özür Durumunda Yer Değiştirmeye İlişkin Basın Duyurusuna göre Ömer Dinçer döneminde başlayan ve yönetmelikte olmasına karşılık kılavuz ve açıklamalarda yer verilmeyen haklar kervanına Nabi Avcı döneminde de devam edileceği anlaşılmaktadır.

MEB'in yayınladığı özür durumu yer değiştirme duyuru için tıklayınız.

Dağ fare doğurmuş öğretmenlerin beklediği il/ilçe emri ile hakkı verilmemiştir. Sayın bakanın il/ilçe emrinin ne olduğu hakkında bürokratlarından acilen bilgi istemesi akabinde Sayın Başbakanımızın “Muvazaaya fırsat verilmezse, bu tür adımları daha rahat atarız." açıklamasına istinaden özür durumu yer değiştirme duyurusuna il/ilçe emrini, öğrenim özrünü eklemesi yerinde olacaktır.

İl/ilçe emri nedir?

Özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerden tercihlerine yerleşemediği takdirde ilan edilen diğer eğitim kurumlarına tercih dışı kura ile atanmayı kabul etmeleri halinde bu eğitim kurumlarına da atanamadıkları takdirde, oluşabilecek ihtiyaç halinde eğitim kurumlarına atamaları yapılmak üzere özrünün bulunduğu il/ilçe emrine atanma hakkına il/ilçe emri denilmektedir.

Bu durum 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin “Atamalar” başlıklı 37. maddesi 6. fıkrasında ise; “Öğretmenlerin atamaları Bakanlıkça il/ilçe emrine veya doğrudan eğitim kurumuna yapılır. Bakanlıkça il/ilçe emrine atama yapılması hâlinde, öğretmenlerin atandıkları ildeki görev yerleri, hizmet puanları ve yeterlikleri dikkate alınarak il millî eğitim müdürünün teklifine göre valilerce belirlenir? Şeklinde yer almaktadır.

Geçen yılkı (2011) Öğretmenlerin il/ilçe emrine atanma bulunmasına rağmen 2012 Yılı Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunda öğretmenlere il/ilçe emrine atanma hakkı verilmemiş fakat öğretmenlere, Bakanlıkça tanınan tercih haklarının ve seçeneğinin tamamını kullanmalarına rağmen hizmet puanı yetersizliğinden dolayı atanamamaları ve istekleri hâlinde Millî Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesi’ne göre aylıksız izin kullandırılacaktır.

Özür durumundan yer değiştirme istekleri yerine getirilemeyen öğretmenlere Millî Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesi’nin “Diğer izinler” başlıklı 18.maddesindeki; “a) Özre bağlı yer değiştirme istekleri norm kadro yetersizliği sonucu yerine getirilemeyen öğretmenlere istekleri üzerine 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 37 nci maddesinin beşinci fıkrasına göre, diğer memurlardan eşlerinin bulunduğu yere ataması yapılamayanlara ise istekleri üzerine 657 sayılı Kanunun 72 nci maddesine göre izin verilebilir.” Hükümlerine göre izin verilecektir.

Fakat sorunu çözmek için “MEB özür durumunda sıraya alma sistemine geçmelidir."

Öğrenim durumu özrü bulunan öğretmenler Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Öğrenim durumu özrü” başlıklı 38. maddesinde yer alan hükümlere göre yer değiştirmektedirler.

06.05.2010 tarih ve 27573 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Öğrenim durumu özrü” başlıklı 38. Maddesindeki; “(1) Bu Yönetmelikle öngörülen zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayan öğretmenlerden; yurt içindeki yükseköğretim kurumlarında bilimsel hazırlık, yabancı dil hazırlık ve tez dönemi dâhil tezli/tezsiz yüksek lisans veya doktora eğitimine kayıtlı olan öğretmenler, lisansüstü öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarının bulunduğu yere görev yerlerinin değiştirilmesini isteyebilirler.

(2) Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden lisansüstü öğrenim hakkı kazananların lisansüstü öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumunun bulunduğu ildeki zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına atanmayı kabul etmeleri durumunda bunlardan zorunlu çalışma yükümlülüklerini tamamlamış olma şartı aranmaz. Bunların yer değiştirme istekleri atanmak istedikleri yerlerdeki alanlarındaki norm kadro açığı ölçüsünde ağustos ayı içinde değerlendirilir.

(3) Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünde yüksek lisans öğrenimi hakkı kazananların, özel öğrenci statüsünde lisansüstü eğitim derslerine devam etmekte olanlar ve kayıtlarını bir yıl süreyle dondurmuş olanlar ile lisans düzeyinde bir yükseköğrenim programına kayıt hakkı kazanan öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz. Yüksek lisans ya da doktora öğrenimi yaptıkları alanda ikinci kez lisansüstü öğrenim kazananlar ile bir defadan fazla yapılan yüksek lisans ya da doktora öğrenimleri yer değiştirmelerde dikkate alınmaz.

(4) Bu madde kapsamında yer değişikliği isteyenlerden aşağıdaki belgeler istenir;

a) Yer Değiştirme Formu,

b) Başvuru tarihi itibarıyla hazırlık sınıfı, lisansüstü öğrenimine kayıtlı ve halen devam etmekte olduğunu gösterir belge.” hükümleri gereğince; yurt içindeki yükseköğretim kurumlarında bilimsel hazırlık, yabancı dil hazırlık ve tez dönemi dâhil tezli/tezsiz yüksek lisans veya doktora eğitimine kayıtlı olan öğretmenler, lisansüstü öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarının bulunduğu yere görev yerlerinin değiştirilmesini isteyebilmektedirler.

Yönetmelikte Öğrenim durumu özründen dolayı öğretmenlerin yer değiştirme hakkı bulunmasına rağmen 2013 Şubat Dönemi Özür Durumunda Yer Değiştirmeye İlişkin Basın Duyurusunda öğretmenlere Öğrenim durumu özründen dolayı başvuru hakkı verilmemiştir.

Bu durumdaki öğretmenlerimizin ekte hazırladığımız dilekçe örneği ile kurumlarına başvurmaları gerekmektedir. Dilekçe örneği için tıklayınız.

Not: Dilekçenize İl Milli Eğitim cevap verirse O cevabı ekleyin dilekçenizi bu sefer bir üst dilekçe ile direkt olarak MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğüne siz iadeli taahhütlü olarak direkt gönderiniz.

Hatırlanacağı üzere Aralık 2011 tarihinde yapılan özrü durumu atamalarında da yine Öğrenim durumu özründen dolayı hak verilmemiş idare mahkemelerine açılan davalarda olumlu kararlar çıkmıştı.

Van 1. İdare Mahkemesi 2012/47 Esas Sayılı yürütmeyi durdurma kararı için tıklayınız.

Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi 2012/63 Esas ve 22.02.2012 tarihli kararı için tıklayınız.

Adana 1. İdare Mahkemesi 2012/144 Esas, 2012/1083 Karar ve 22.06.2012 tarihli kararı için tıklayınız.

Van Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığının Van 2. İdare’nin kararını bozarak 2012/250 YD İtiraz Nolu yürütmenin durdurulmasına karar verdiği 17.08.2012 tarihli kararı için tıklayınız.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber