YÖK, Mardin'e iki fakülte kurulması için onay verdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2005 17:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin'de, mühendislik ve mimarlık ile güzel sanatlar fakültesinin kurulması için Yüksek Öğretim Kurumu'ndan (YÖK) onay çıkması sevinçle karşılandı.

Valilik Toplantı Salonu'nda yapılan basın toplantısıyla Mardin Valisi Temel Koçaklar ile Belediye Başkan Metin Pamukçu müjdeli haberi birlikte verdi. Verilen kararın Mardin'in gelişimi için bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Vali Koçaklar, bir süre önce Mardin'e gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, YÖK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsa Eşme ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu tarafından tarihi kentte fakülte altyapı incelemelerini bitirdikten sonra Mardin'e fakülte kurulmasından yana görüş belirttiklerini, toplanan YÖK Genel Kurulu'nda ise Mardin'de kurulması için istenen mühendislik ve mimarlık ile güzel sanatlar fakültelerinin kararlarının olumlu görüşle kabul edildiğini söyledi.

Tarihi ve kültürel yapısıyla Mardin'in uzun zamandır üniversiteyi hak ettiğini belirten Vali Koçaklar, "Biz daha önce bu konuda müracaatımızı yapmıştık. Dicle Üniversitesi'nden görevlendirilen komisyon incelemeleri sonunda fakültelerin altyapılarının bulunduğu şeklinde hazırlanan rapor, Dicle Üniversitesi Senatosu'ndan olumlu karara bağlanarak YÖK'e gönderilmişti. YÖK'te açılma kararı bekleyen fakülteler için toplanan YÖK Genel Kurulu'nda görüşüldü ve olumlu yönde ilimizde 2 fakültenin kurulması yönünde karar çıktı" şeklinde konuştu. Fakültelerin biran önce eğitime açılması ve üniversite çatısının oluşturulması için tüm Mardinliler'e görev düştüğünü ifade eden Vali Koçaklar, eski Hükümet Konağı'nın mühendislik mimarlık fakültesi, Kız Meslek Lisesi avlusundaki eski Ticaret Lisesi binasının ise güzel sanatlar fakültesi binası olarak düşündüklerini söyledi. Vali Koçaklar, "Burada öğrenim görecek öğrencilerin şimdilik kalacak yer sıkıntısı yok. İlerisi için yeni yurt yerlerini şimdiden tespit etmemiz ve gelişmelerle gelecek yeni fakülte yerlerini hazırlamamız gerekir. Bir şehrin gelişmesinde fakülte ve üniversitelerin yeri büyüktür. Mardin'de bulunduğum 6 yıl içinde üç yatırım üzerinde durdum. Fakülteler, içme suyu ve Atatürk Barajı sularının Mardin Ovası ile buluşturulması için her fırsatta yetkililere durumu ilettim" dedi.
YÖK'ten çıkan kararın tarihi bir karar olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Metin Pamukçu da, fakültelerin tarihi ve mimari yapısıyla birçok medeniyete beşiklik eden uygarlıkların taşkenti Mardin için üniversiteye dönük bir çalışma olacağını umut ettiğini ifade etti. Mardin Belediyesi olarak kente fakültelerin kurulması için seferber olacaklarına da dikkat çeken Başkan Pamukçu, YÖK'ten çıkan karardan dolayı bütün Mardin halkı adına emeği geçen herkese teşekkürü bir borç bildiğini söyledi.
Mühendislik mimarlık fakültesi için düşünülen eski Hükümet Konağı'nın restorasyon ve donanımını Mardin Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez'in üstlendiğini ifade eden Pamukçu, "Zor olan yokuşu çıktık. Fakültelerin kararı YÖK'ten çıktı. Ama durmak yok. Fakültelerimizin altyapısını çok seri bir şekilde hazırlamamız ve tamamlamamız lazım. Bu anlamda sivil toplum kuruluşlarına, tüm Mardinliler'e görev düşüyor" dedi.

ANAP Mardin Milletvekili Muharrem Doğan, YÖK'ten çıkan kararın Mardin için bir tarih olduğunu belirterek, YÖK'ün verdiği kararı önümüzdeki günlerde meclise götüreceklerini söyledi. Doğan, "Mardin özleminin YÖK tarafından gerçekleştirilmesinden dolayı çok mutlu oldum. Mardin bunu çoktan hak etmişti. Bunun için son birkaç yıldır büyük çabalar sarf ettik. Bunun semeresini YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in Mardin'i görüp daha sonra karar kılması büyük bir mutluluktur" diye konuştu.

CHP İl Başkanı Mehmet Çiftsüren ise Mardin'e çifte fakülte müjdesinden daha güzel bir gelişme göremediğini belirterek, "Katkısı bulunan her kesime teşekkür ederim. Mardin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 86. yıldönümü arifesinde gelen bu müjdeli haberi vatandaşlarımızla çifte bayram havasında kutlayacağız. Hayırlı olsun" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber