Daha çok hizmetinizi e-devlet uygulamasına dahil edin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2013 18:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Daha çok hizmetinizi e-devlet uygulamasına dahil edin

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bakanlık olarak bugüne kadar bölünmüş yol yapımı için valiliklere 1,5 milyar lira kaynak aktardıklarını belirterek, ''1.858 kilometrelik bölünmüş yolu valilikler yaptı. Bölünmüş yollarda sizin de katkınız var'' dedi.

Bakan Yıldırım, JW Marriot Otel'de düzenlenen Valiler Toplantısı'nda, bakanlığın faaliyetleri hakkında 81 ilin valisine bilgi verdi.

Türkiye'nin ulaşım ve iletişim alanında dünyanın tam merkezindeki ülke konumunda olduğunu ifade eden Yıldırım, Türkiye'nin yakın coğrafyasında 1,5 milyar insan yaşadığını, 1 saatlik uçuşla 25 ülkeye gidilebildiğini söyledi. Yıldırım, bu nedenle ulaşım ve iletişim projelerinde sadece ulusal ağ kurmanın yeterli olmadığını, bölgedeki ağlarla da entegre olunması gerektiğini anlattı.

Bakanlığının merkezi yönetici bütçesinden aldığı payın 2003 yılında yüzde 17 iken, bu rakamın 2012'de yüzde 51'e çıktığını belirten Bakan Yıldırım, merkezi yatırım bütçesinin yarısını kullanan bir bakanlık haline geldiklerini ifade etti. Yıldırım, ulaşım ve iletişim sektörünün gayri safi yurtiçi hasıla içindeki payının da giderek arttığını ve yüzde 15 düzeyine çıktığını söyledi.

Türkiye'nin küresel ekonomik krizi hissetmemesinin nedeninin, yatırımların hız kesmeden devam etmesi olduğunu kaydeden Yıldırım, altyapıya yapılan yatırımların krizin olumsuz etkisini azaltmanın yanı sıra ekonominin büyümesine de katkı verdiğini anlattı. Bakan Yıldırım, ''Hava, deniz ve karayolları bu denli gelişmeseydi, Türkiye'nin bu denli ihracat artışı olmazdı'' dedi.

Son 10 yıllık süreçte ulaşım ve iletişim alanında 137 milyar lira yatırım gerçekleştirildiğine işaret eden Yıldırım, altyapı yatırımlarının pahalı ve uzun süreçler gerektirdiğini, bu nedenle yeni finansman modelleri oluşturduklarını ifade etti. Kamu-özel ortaklığı içeren Yap-işlet-devret modelli yatırımlar yaptıklarını belirten Yıldırım, havayollarında başarıyla uyguladıkları bu modelle kamuya aktarılan kaynağın 10 milyar doları aştığını bildirdi. Yıldırım, kamu-özel ortaklığı ile devam eden proje miktarının ise 20 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi.

3. Boğazköprüsü'nün yapımına başladığını hatırlatan Bakan Yıldırım, dünyada ilk defa bu genişlikte köprü yapıldığını, genişliği 55 metre olacak köprünün orta bölümünde raylı sistem, sağ ve solunda ise otoyolların bulunacağını kaydetti. Yıldırım, köprünün bu yıl sonuna kadar ayaklarının dikileceğini, 2015 sonunda da trafiğe açılmasının planlandığını belirtti.

Yolların kalitesini artırmak amacıyla sıcak asfalta önem verdiklerini ifade eden Yıldırım, geçen yıl sıcak asfalt miktarının 13 bin 840 kilometreye çıktığını bildirdi. Bu konuda yapılması gereken çok iş olduğunu vurgulayan Yıldırım, sıcak asfalt işine bu yıl daha fazla yoğunlaşacaklarını söyledi.

Göreve geldiklerinde 6.101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunun son 10 yılda yapılan çalışmalar sonucu 22 bin 253 kilometreye çıktığını belirten Yıldırım, valilerin bölünmüş yol konusunda kendilerine büyük destekler verdiklerini kaydetti. Bakanlık olarak bölünmüş yol yapımı için valiliklere 1,5 milyar lira kaynak aktardıklarını, 1.858 kilometrelik bölünmüş yolu valiliklerin yaptıklarını ifade eden Yıldırım, ''Bölünmüş yollarda sizin de katkınız var'' diye konuştu.

Şimdi kuzey-güney koridoruna yoğunlaştıklarını anlatan Yıldırım, bu aksta 11 bin 777 kilometrelik 18 koridor belirlediklerini, bunun 8.684 kilometrelik bölümünü tamamladıklarını, kalanın kısmın da kısa bir süre içerisinde tamamlanacağını belirtti. Bakan Yıldırım, bu yıl 26 güzergahta 254 kilometrelik yol yapımını tamamlayacaklarını böylece bu güzergahlarda 3.482 kilometrelik yol ağının tamamlanmış olacağını söyledi.

Bölünmüş yolların zaman ve yakıt tasarrufundan 15 milyar liralık kazanç getirdiğine dikkati çeken Yıldırım, bölünmüş yolların 4,5 senede kendini amorti ettiğini ifade etti.

-''Tam senden bahsediyorduk sayın bakanım''-

Demiryollarındaki gelişmelere de değinen Yıldırım, bu sırada Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in salona girmesi üzerine, ''Bu işleri yapmak için para lazım, para babası da geldi. Tam senden bahsediyorduk sayın bakanım. Allah Maliye bakanımızdan razı olsun ne diyelim. Memleketin kalkınması için yatırım konu olunca hiç ama hiç tereddüt etmiyor, Bütün imkanları tahsis ediyor'' diye konuştu.

Demiryolları yatırım ödeneğinin 2003 yılında 530 milyon lira iken, 2012'de 4,7 milyar liraya çıktığını belirten Yıldırım, bunun da demiryollarına verdikleri önemi açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Marmaray'ın bu yıl bitirileceğini hatırlatan Yıldırım, ''Marmaray'da 4,5 yıllık bir kaybımız oldu, ancak bunu kayıp olarak görmüyoruz. İstanbul'un bilinen tarihini 6.500'den 8.500 yıla götürdük. Arkeologlara bıraksak 18 bin 500 yıla giderdi. Yeter artık dedik. Proje kalacaktı'' diye konuştu.

Yıldırım, Marmaray'ın devreye girmesiyle raylı sistemlerin İstanbul trafiğindeki payının yüzde 30'a çıkacağını kaydetti.

Hızlı tren projeleri ile ilgili de bilgi veren Yıldırım, yapımına başlanan Ankara-Bursa YHT hattı ile ilgili ''Yenişehir'den sonrası yapılmayacak'' şeklinde söylentilerin çıktığını, bunun doğru olmadığını, Yenişehir-Bilecik kesiminin ihalesine de kısa süre içerisinde çıkacaklarını bildirdi.

-''Daha çok hizmetinizi e-devlet uygulamasına dahil edin''-

Havayolu sektöründe de önemli gelişmeler sağlandığını belirten Yıldırım, 2003'te 2 milyar dolar olan sektörün cirosunun 15 milyar doları aştığını kaydetti.

Türk Hava Yolları'nın yüzde 50'sinden fazlasının devletin kontrolünden çıkması gerektiğini söylediklerini, önce itiraz edildiğini anlatan Yıldırım, gelinen süreçte THY'nin küresel bir şirket haline geldiğini ifade etti.

Bakan Yıldırım, konuşmasının sonun da valilerden isteklerini anlattı. Valilerden mümkün olduğu kadar çok hizmetlerini e-devlet uygulamasına dahil etmelerini isteyen Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da güvenlik konusunda desteklerinin devamını istedi. Yıldırım, ayrıca mera vasfı değişikliklerinde sürenin uzadığını, bunun da projelere olumsuz etki yaptığını belirtti.

Muhabir: Tamer Toğanaş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber