Başkanlık'ta kritik tarih 1 Nisan

Anayasa Komisyonu Başkanı Ak Partili Kuzu, anayasa yazım çalışmasının 1 Nisan’da 1,5 yılını dolduracağını söyleyerek “Elmanın sapı, üzümün çöpü devam ederse kendi metnimizi getiririz. Kendi metnimiz başkanlık modeli” dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Şubat 2013 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başkanlık'ta kritik tarih 1 Nisan

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili, ”Mart gelmiş 5, 10 madde kalmış, ’efendim süren bitti yaptırmam’, bu iş böyle değil. Ama hâlâ elmanın sapı, üzümün çöpü devam ediyorsa kendi metnimizi getiririz” dedi.

Kuzu, dün muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Kuzu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasa çalışmalarıyla ilgili sözleri için ise “Burada konu, mart ayı geldi anayasa bitmek üzere, az bir şey kaldı, ’bir düdük çalındı, maç bitti anayasa da bitti’ değil. Başbakan, ’ucu açık olmaz kardeşim’ diyor” ifadesini kullandı.

‘Başkanlığı neden çekelim?’

Muhalefetin rahat olduğunu iddia eden Kuzu, ”Günahını almayayım da biraz bitmezse de olur modunda çalışıyorlar” diye konuştu. Kuzu, yeni anayasa için sürenin geçen yılın 31 Aralık günü bittiğini

anımsatarak, şöyle devam etti:

”Ek süre istendi, verildi. Bir iki ay daha verilebilir ama öyle görünüyor ki bu gidişle bitmeyecek gibi. Ağır, aksak gidiyor. Tamamen renklere boyanmış vaziyette maddeler. Kronik sorunlar duruyor. Değişmez maddeler, başlangıç bölümü, yemin metni, eğitim dili, anadille alakalı sorunlar, vatandaşlık tanımı hâlâ duruyor. Hiç el atılmadı. Bir de tabii biz, ’başkanlık modeli’ diyoruz, onlar, ’parlamenter model’ diyor. MHP ile CHP, ’bunu masadan çekin’, BDP ile biz, ’tartışılabilir’ diyoruz. Yani başkanlık modeli de pekala konuşulabilir. Niye çekelim durup dururken? Sunmakla sistemi tıkamadık.”

‘1,5 yıl makul bir süre’

Yeni anayasa için 1,5 yılın makul bir süre olduğunu ifade eden Kuzu, şunları söyledi:

”Nisan’ın 1’ini var sayalım, zaten 1,5 yıl dolmuş oluyor. Bence çok olağan süre. Başbakan’ın vurgulamak istediği, ’biz bu ağır çekimle muhalefetin zaman kaybetmesine göz yumamayız.’ Benim gördüğüm durum bu. Mart gelmiş 5, 10 madde kalmış, ’efendim süren bitti, yaptırmam.’ elbette ki böyle değil bu iş. Ama bakıyoruz ki hala elmanın sapı, üzümün çöpü devam ediyorsa, bu durumda Ak Parti olarak, en çok milletvekiline sahip parti olarak sorumluluğumuz çerçevesinde bu konuyu öne çıkarıp, kendi metnimizi getiririz. Bir siyasi partiyle anlaşabiliyorsak onunla götürürüz, anlaşamıyorsak o zaman kendi metnimiz. Bu kendi metnimiz başkanlık modeli, sunduğumuz modeli revize ederek daha böyle derli toplu getirebiliriz veya Genel Kurul oylaması daha rahat olur muhalefet de buna destek olur diye belki bir yarı başkanlık modeli. Hani ötekine göre ’hiç yoktan, ne yapalım cinsinden’ getirebiliriz. Çünkü aksi halde 2014 yılında cumhurbaşkanını halk seçtiğinde sorun yaşanacak.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber