Uzlaşma Komisyonu'nda hakaretler havada uçuştu!

Uzlaşma Komisyonu, “Başkanlık Sistemi”, “renk” ve “dipnot” tartışmaları nedeniyle yazım çalışmaları kilitlenen yeni anayasanın “yürütme” bölümünü askıya aldı. Komisyonda, AK Parti ve CHP’liler Çiçek’in önünde ağır sözlerle tartıştı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 02 Şubat 2013 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uzlaşma Komisyonu'nda hakaretler havada uçuştu!

ŞEBNEM HOŞGÖR

AK Parti’nin görüşülen maddelerin sonuna “komisyonun Başkanlık Sistemi’ne ilişkin önerileri müzakere etmediği”ne ilişkin not düşülmesine itiraz etmesi üzerine patlak veren kriz üzerine toplanan Uzlaşma Komisyonu’nda “yürütme” bölümünün akıbeti masaya yatırıldı. CHP toplantıda 3 partinin “parlamenter sistem” istediğini savunarak dipnot uygulamasının devam etmesini istedi. AK Parti kanadı ise “3 Parti parlamenter sistem istiyor” ifadesine itiraz etti. AK Partili üyelerin “Burada her parti kendi adına konuşsun” demesi üzerine söz alan BDP’li Altan Tan, “Sinirlenme hakkımı saklı tutuyorum. Sakin konuşacağım” esprisiyle başladığı konuşmasında BDP’nin yasakçı ve retçi bir zihiniyette olmadığını, her türlü görüşü müzakere edebileceklerini söyledi. Uzun süren müzakerelerin ardından “ortayol” formülü Çiçek’ten geldi. Komisyonun çalışma usul ve esaslarını belirleyen protokolün “üzerinde uzlaşma sağlanamayan konuların atlanabileceğine” ilişkin 6. maddesini gündeme getiren Çiçek, “yürütme” bölümünün görüşmele-rinin ertelenmesini önerdi.

Askıya alındı

Partilerin kabul etmesiyle de kriz üstüne kriz çıkan “yürütme” bölümünün yazım çalışmaları askıya alındı.

Sistem krizinin Çiçek’in ortayol formülüyle şimdilik aşıldığı komisyonda, AK Partili Mustafa Şentop ile CHP’li Atilla Kart arasında sözlü kavga çıktı. Edinilen bilgiye göre Şentop toplantıda, önceki gün kendisine “komisyon uzmanına baskı yaparak madde notu yazdırmadığı” suçlamasını yönelten CHP’li Kart’a, “Bu yaptığınız ayıp. Beni korsanlıkla, komisyon uzmanını tehdit etmekle suçluyorsunuz. Uzman arkadaş da, ben de buradayım. Şerefi ve haysiyeti olan adam iddiasını ispat eder. Şimdi burada herkes gördüğünü bildiğini söylesin” dedi. Kart ise, “Şeref ve haysiyet kavramları üzerinden tartışma yapılması zaafiyettir. Ben tehdit etti demedim, iktidar nüfusunu kötüye kullandı dedim. Buradaki uzman arkadaşları tartışmanın içine çekmeye tenezzül etmem. Arzu ederse Sayın Başkan’a ayrıca bilgi sunarım” karşılığını verdi. Şentop’un “Nüfuz kullanmak demek de ithamdır. Kullanan ve kullanılan var. Bunun ispatını yapmak zorundasınız. Şerefi haysiyeti olan ispat eder” demesi üzerine Kart’tan “seviyesizlik” eleştirisi geldi. Şentop’un “Ben burada hiçbir arkadaşımla bu seviyede bir tartışma yapmıyorum. Bir tek seninle oluyor. Ben her seviyeden insana hitap edebilirim, senin seviyenden de konuşurum. Hangi dilden anlıyorsan...” sözleri üzerine ikili arasında karşılıklı hakaretler havada uçuştu. Çiçek kendisinin ve diğer komisyon üyelerinin gerilimi yatıştırma girişimleri sonuçsuz kalınca toplantıya ara verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber