18 yılda 14 hükümet eskiten üniversite hayali gerçekleşecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2005 16:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) hükümetinin TBMM'ye getirmeye hazırlandığı '15 ile üniversite' kanun tasarılarında adı geçen Ordu, 18 yıldır üniversitenin hayalini kuruyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde nüfus bakımından Samsun'dan sonra gelen Ordu'da, üniversite konusu ilk olarak 1987 yılında Anavatan Partisi Ordu milletvekillerinin verdiği kanun teklifiyle gündeme geldi. Ancak seçimlerde siyasilerin verdiği sözler arasında ilk sırada olan üniversite konusunda bugüne kadar bir adım atılamadı. 14 hükümet eskiten üniversite konusu, hükümetin '15 ile üniversite' kanun tasarısında da yer aldı. Ordu'da üniversite kurulması ihtimaline karşılık Akçatepe mevkiinde 600 dönümlük arazi kamulaştırıldı.

Halen temel eğitim okullarında 160 bin, lise ve dengi okullarda yaklaşık 40 bin öğrencinin bulunduğu Ordu'da 3 fakülte ve 2 yüksek okul bulunuyor. Fen-Edebiyat Fakültesi, Ziraat Fakültesi, İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi'nin yanı sıra Ordu Meslek Yüksek Okulu ile Sağlık Meslek Yüksek Okulu üniversitenin altyapısını teşkil ediyor. Yapılan bir araştırmaya göre, 81 ilden 41'inde toplam 56 üniversite bulunurken, 35 ilde ise üniversite bulunmuyor. Nüfusu yüksek öğretim yapılması uygun 32 il arasında sadece 20. sırada bulunan Ordu'da üniversite bulunmuyor.

Araştırmada, üniversite dağılımında bölgeler arasındaki eşitsizlik de dikkat çekiyor. Türkiye'yi üç bölgeye ayırarak yapılan değerlendirmeye göre, Zonguldak-Ankara-Adana arasındaki Batı Anadolu bölümünde 23 ilde toplam 38 üniversite bulunuyor. Zonguldak-Ankara ve Van hattının kuzeyini kapsayan Kuzey Anadolu bölgesinde 8 ilde 21 üniversitenin bulunduğu, Güney Anadolu hattında ise 10 ilde 10 üniversite bulunduğuna dikkat çekiliyor. Araştırmayı yapan uzmanlar, "Batı Anadolu'daki illerin toplam nüfusu 35 milyon ve 38 üniversite bulunuyor. Güney Anadolu'daki toplam nüfus 11 milyon ve 10 üniversite var. Toplam nüfusu 15 milyon olan Kuzey Anadolu hattında sadece 8 üniversite bulunuyor ki, bu sayıya Ankara'daki 6 üniversite dahildir. Kısaca özetlemek gerekirse, Karadeniz Bölgesi üniversite açısından ihmale uğramıştır" görüşünü savunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber