Personel Reform Taslağında İzinler

Kamu personel reform taslağına yönelik eleştiriler yanında, taslağın tek önemli olumlu yönü olarak, izinlere ilişkin olarak getirdiği sistem gösterilmektedir. İzinler personel reform taslağının 66-69. maddeleri ve geçici 4. maddesinde ele alınmıştır. bu konuya ilişkin olarak yapılan bir çalışma "Mali Kılavuz Dergisi 30.sayısında" yayımlanmıştır. İşte taslağın izinlere ilişkin bölümü

Haber Giriş : 21 Kasım 2005 20:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzinlere İlişkin Düzenlemeler
Kamu Personel Kanunu Tasarı Taslağının 66-69. maddeleri ile Geçici 4. maddesi izinlere ilişkin hükümler içermektedir. Memurların ve tam zamanlı çalışan sözleşmeli personelin yıllık izin süresi, hizmeti bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlar için onbeş işgünü, beş yıldan fazla, onbeş yıldan az olanlar için yirmi işgünü, onbeş yıl (dâhil) ve daha fazla olanlar için yirmialtı işgünü olarak belirlenmiştir.

İzinlere ilişkin hükümlerin genel olarak olumlu olduğunu ve çalışanların lehine düzenlemeler içerdiğini, izin sürelerinin işgünü olarak belirlenmesinin doğru bir yaklaşım olduğunu belirtebiliriz. İzin hükümlerinin genel olarak incelenmesinden aşağıdaki sonuçlar çıkarılabilir;

a) Refakatçi tahsisi durumunda izin
Memura ve sözleşmeli personele ana, baba, eş ve çocuklarından birinin hastalığı hâlinde kendisinden başka bakacak kimsenin bulunmaması ve doktor raporu ile refakatçi tahsisi gerektiğinin belgelendirilmesi kaydıyla onbeş güne kadar izin verilecektir. Gerektiğinde bu sürenin bir katına kadar uzatılabilmesi çok olumlu bir gelişmedir.
b) Mazeret izni
Memura ve sözleşmeli personele, eşinin doğum yapması, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, eşinin veya çocuğunun ölümü, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâlinde isteği üzerine beş işgünü izin verilecektir. Sürelerin işgünü olarak belirlenmesi yerinde bir düzenlemedir. Ancak, bu zorunlu mazeret izinlerinin kapsamına kayın (sıhri) hısımları da dahil eden düzenlemeler yapılmalıdır.
c) Süt izni
Memur ve sözleşmeli personele çocuklarını emzirmeleri için doğum tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilecektir. Süt izninin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağı kadın memurun ve sözleşmeli personelin tercihine bırakılacaktır. Bu düzenlemelerle süt izni süresinin artırılması ve saat tercihinin memur ve sözleşmeli personele bırakılması yerinde yapılmış olumlu düzenlemelerdir.
d) İzinlerle İlgili diğer olumlu düzenlemeler
Hastalık izinleri; Memurlara kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalıkları hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilecektir.

Görevlerinden dolayı saldırıya uğrayan memurlar ve sözleşmeli personel ile görevleri sırasında ve görevlerinden dolayı bir kazaya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memurlar ve sözleşmeli personel, iyileşinceye kadar izinli sayılacaktır.

Doğum izni; Kadın memur ve sözleşmeli personele doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile analık izni verilecektir. Çoğul gebelik hâlinde doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenecektir.
Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar, sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu doktor raporuyla belgeleyen kadın memur ve sözleşmeli personel, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda kadın memurun ve sözleşmeli personelin isteği hâlinde, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi nedeniyle doğum öncesi sekiz haftalık analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine eklenir.

Hastalık ve analık izni süresince sosyal yardımların, temel görev aylığı veya temel görev ücretinin, varsa performans ödemesinin ve altıncı fıkrada belirtilen hallerde ayrıca hizmet farkı ek ödeneğinin ödenmesine devam edilir. Ancak, bu dönemlere ilişkin olarak sosyal güvenlik mevzuatına göre yapılacak ödemeler ilgilinin kurumuna yapılır.

Evlat edinme durumlarında izin; Üç yaşını doldurmamış bir çocuğun evlat edinilmesi hâlinde, çocuğun ana ve babasının rızasının kesinleştiği tarihten veya vesayet dairelerinin izin verme tarihinden itibaren evlat edinen memur ve sözleşmeli personele de aynı koşullarla verilir. Evlat edinen her iki eşin de memur veya sözleşmeli personel olması hâlinde bu süre eşlerin talebi üzerine toplam aylıksız veya ücretsiz izin süresini geçmeyecek şekilde birbirini izleyen iki bölüm hâlinde eşlere kullandırılabilir.

e) Geçmiş yıl izinleri
Memur ve sözleşmeli personelin, daha önce tâbi oldukları mevzuat hükümlerine göre o yıl için kullanmaya hak kazandıkları ve bir önceki yıl hak kazandıkları hâlde kullanmadıkları yıllık izinleri hakkında, takvim yılı sonuna kadar tâbi oldukları önceki mevzuat hükümlerinin uygulanmasına devam olunacaktır. Takvim yılı sonuna kadar kullanılmayan izin haklarının maddenin yürürlüğe girdiği tarihte sona erecek olması ise bir hak ziyanına neden olacaktır. Bu nedenle kullanılmayan izinlerin ertesi yıla devrini sağlayan hükümlere yer verilmelidir.

Erkan KARAARSLAN
Muhasebat Kontrolörleri Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber