Roman çocuklara özel eğitim

Mersin'in merkez Toroslar Belediyesince hayata geçirilen "Romanlar Mesleki Eğitim ve Etüt Merkezi" projesi kapsamında 210 Roman çocuk, hafta içi fen bilimleri ve matematik dersi, hafta sonu ise müzik, saz ve bambudan eşya yapma eğitimi alıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2013 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Roman çocuklara özel eğitim

Mersin'in merkez Toroslar Belediyesince hayata geçirilen "Romanlar Mesleki Eğitim ve Etüt Merkezi" projesi kapsamında 210 Roman çocuk, hafta içi fen bilimleri ve matematik dersi, hafta sonu ise müzik, saz ve bambudan eşya yapma eğitimi alıyor.

Toroslar Teknik Eğitim Kursları bünyesinde, Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Turgutreis Mahallesi'nde açılan açılan Romanlar Mesleki Eğitim ve Etüt Merkezi'nde fen bilimleri ve matematik derslerinin yanı sıra, müzik, bambu ve sepet örme kursları da alan Roman çocukların ileride meslek sahibi ve donanımlı bireyler olmaları hedefleniyor.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, etüt merkezlerinde Roman çocuklara daha iyi eğitim alabilmeleri için yardımcı olmaya, ayrıca geçim kaynakları olan enstrümanları da bilimsel bir şekilde öğretmeye çalıştıklarını söyledi.

Etüt merkezinde eğitimde geri kalmış Roman çocuklara diğer öğrencilerle eşit şartlara sahip olabilmeleri için eğitim verdiklerini anlatan Tuna, "Toplamda 210 Roman öğrenci eğitim alıyor. Çocuklar, hafta içi fen bilimleri, matematik, hafta sonu ise diğer konularda eğitim alıyorlar. Bu öğrencilerin masrafları Mersin Valiliği tarafından karşılanıyor" dedi.

Halk arasında Romanlar için "Müzikal aletleri, enstrümanları çalarlar. Başka da hiç bir iş yapmazlar" algısının bulunduğunu dile getiren Tuna, "Bu algıyı değiştirmeye çalışıyoruz. Bundan sonra bir Roman çocuğu klarnet, davul, zurna çalarak hayatını ikame etmek zorunda olmayacak. Roman çocukları da doktor, avukat, öğretmen, mühendis olabilecek. Toplumun katmanlarında hangi meslek grupları varsa onlara sahip olabilecek. İnşallah üniversite mezunu Roman çocukları da olacak ve toplumun ihtiyaçları yönünde meslek edinecekler" diye konuştu.

-Anne babalar da eğitim alıyor -

Romanlar Mesleki Eğitim Merkezi'nde Roman anne babalara da eğitim verildiğine dikkati çeken Tuna, şöyle devam etti:

"Bir çocuğu yetiştirmede üç önemli unsur vardır; ilgi, bilgi ve takip. Aileler çocuğu yetiştirirken ilgili, bilgili ve sürecin devamlı takipçisi olacak. Biz bu üç önemli unsuru ailelere öğretmeye çalışıyoruz. Aklımıza gelen bu yapıya uyacak hangi proje varsa onu belediye olarak desteklemek suretiyle Roman vatandaşlarımızın hep yanında olduğumuzu gösteriyoruz. Bu güzel projenin içerisinde olmaktan kıvanç duyuyor ve bundan sonra da hep yanlarında olacağımızı belirtmek istiyorum."

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam ise, ekonomik ve sosyal koşulların kısıtlı olması nedeniyle Roman çocukların iyi bir eğitim alamadığını, ancak Toroslar Belediyesinin etüt merkezlerinde eğitim gören Roman çocuklarının derslerindeki başarı oranının giderek yükseldiğini vurguladı.

Projenin Türkiye'de model olmasını isteyen Daylam, şunları kaydetti:

"Hükümetimizin son dönemlerde yürütmüş olduğu ciddi çalışmalar sayesinde yavaş yavaş sorunlarımız giderilmeye başlandı. Bu projeyle tarihi bir çalışmaya tanık oluyoruz. En büyük problem anne babaların bugüne kadar çocuklarına ders çalışabilecekleri iyi fiziki ortamlar sağlayamamalarıydı. Araştırmalarımız sayesinde Mersin'de sayısız etüt evlerinin olduğunu gördük. (Neden romanlar için de böyle etüt evleri kurulmasın) diyerek çıktığımız bu yolda bizleri yalnız bırakmayan Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu, Mersin Valiliği, Toroslar Belediyesi, Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Açık Toplum Vakfı'na teşekkür ediyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber