Mersin Üniversitesi kurucu Rektörü emekli oldu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2005 16:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Kurucu Rektörü Prof. Dr. Vural Ülkü, emekliye ayrıldı.

Ülkü'nün emekli olması dolayısıyla MEÜ Merkez Konferans Salonu'nda bir tören düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Uğur Oral, rektör yardımcıları, dekan ve müdürler, öğretim elemanlarıyla idari personel ve öğrencilerin katıldığı tören, Prof. Dr. Vural Ülkü'nün özgeçmişinin fotoğraf sunumu eşliğinde okunmasıyla başladı. Sunumun ardından konuşan MEÜ Rektörü Prof. Dr. Uğur Oral, Türkiye'de bugüne kadar en çok hırpalanan kurumların üniversiteler ve bilim adamları olduğunu söyledi. Türkiye'de üniversitelerin kuruluşunun 50-55 yıllık bir süreyi kapsadığını kaydeden Oral, bunda Mustafa Kemal Atatürk tarafından yurt dışında eğitim almak üzere görevlendirilen öğretim üyelerinin önemli katkıları olduğunu belirtti. Oral, "Bugün bir bilim adamının nasıl yetiştiği, akademisyenliğin bir yaşam tarzı olduğu ve ne kadar zor şartlar altında belli bir noktaya gelindiği hususları, bir takım kurumlar tarafından gözardı ediliyor. Zor şartlar altında görev yapan bilim adamlarının başarıları, takdir görmeli ve haklarında kamuoyunda olumlu değerlendirmeler yapılmalıdır. Ne yazık ki, birkaç yıldır bu takdiri göremiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin önünü açacak kurumlar üniversitelerdir" dedi.

Türkiye'nin mevcut genç nüfusunun AB için bir avantaj olduğunun altını çizen Prof. Dr. Uğur Oral, gençlerin iyi eğitilmemesi halinde 10 yıl sonra, sahip olunan avantajın dezavantaja döneceğini, ancak bu durumun dile getirilmediğini kaydetti.

Topluma 46 yıldır hizmet ettiğini söyleyen Kurucu Rektör Prof. Dr. Vural Ülkü ise, bir öğretim üyesi için gerçek anlamda emeklilik, mesai ve tatil kavramının olmadığını ifade etti. Ülkü, "Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük projesi üniversitelerdir. Atatürk'ün üniversite projesi, en büyük devrimdir. Görevimi bu bilinçle yürüttüm" diye konuştu.

Atatürk'ün üniversite projesinin Türkiye'yi çağdaş uygarlık seviyesine yükselttiğini vurgulayan Prof. Dr. Vural Ülkü, rektörlük görevine başlarken "Mersin Üniversitesi asla bir medrese olmayacaktır" sözlerinden yola çıktığını, bundan sonra da medrese olmayacağı konusunda şüphe duymadığını kaydetti. Prof. Dr. Vural Ülkü, şöyle devam etti:

"Bu ülke mollalar ülkesi haline getirilmeye çalışılıyor. Bu ülke, mollalar ülkesi haline getirilmek isteniyorsa, bunun karşısında durmak şarttır. Bu ülke asla mollalar ülkesi olmayacak. Mersin Üniversitesi ve aynı düşünceye sahip benzeri üniversiteler, çelik kale gibi yapısıyla bu gidişi önleyecektir."

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Uğur Oral tarafından, Prof. Dr. Vural Ülkü'ye emekliliği anısına plaket takdim edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber