Kalbi delik 2 çocuğa ameliyatsız tedavi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, doğuştan kalbinde delik bulunan 2 çocuk ameliyata gerek kalmadan kateter yöntemi ile tedavi edildi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 06 Şubat 2013 21:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kalbi delik 2 çocuğa ameliyatsız tedavi

Operasyonun üzerinden 24 saat geçmeden her iki çocuk da ayağa kalktı.

Sivas'ta yaşayan 12 aşındaki Gülcan Durmaz ve 14 yaşındaki İsmail Özaslan, aynı gün kalp rahatsızlıkları nedeniyle ailelerince Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldü. Yapılan kontrollerde her iki çocuğun da kalbinde deliğe rastlandı. Durmaz ve Özaslan'ın kalbindeki kulakçıklar arasında bulunan delik, kasıktan girilerek anjiyo yöntemiyle küçük bir cihaz kullanılarak kapatıldı.

Yaklaşık 1 saat süren operasyonu gerçekleştiren çocuk kalp hastalıkları uzmanı Yrd. Doç. Dr. Burhan Oflaz şu bilgileri verdi:

"Bu tür açıklıklar çocuklarda sık görülen kalp hastalıklarından birisidir. Kalp deliği, ortalama 1 saat süren bir işlemle özel cihaz kullanılarak ülkemizdeki birçok kardiyoloji merkezinde başarılı şekilde kapatılabiliyor. Ameliyatsız ve kasıktan anjiyo yöntemiyle yapılan bu işlem sonrasında hastalar ertesi gün taburcu edilebiliyor. Kesi ve dikiş atılmaması ve iz bırakmadan kısa sürede hastanın iyileşip günlük yaşantısına dönebilmesi sebebiyle tercih edilen bir yöntem. Hastanemizde de bunu başarıyla uyguluyoruz."

HASTANEYE BAŞVURULMALI

Kalp deliği olan çocukların tedavi olmamaları durumunda kalp büyümesi, ritm bozuklukları gibi sıkıntılar yaşayacağını belirten Dr. Oflaz, "Bu tür rahatsızlığı bulunan çocuklarda halsizlik, bazen gelişme geriliği ve üfürüm gibi belirtiler görülür. Aileler çocuklarında buna benzer bir belirti gördüklerinde çocuk kalp hastalıkları uzmanına başvurmalıdır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber