Ödemiş'in kış patatesi, Nevşehir'in tohumluğu oluyor

Türkiye'nin önemli patates ambarlarından biri olarak bilinen İzmir'in Ödemiş ilçesinde güz patatesi sökümleri alıcı beklerken, üreticiler fiyatların düşük olduğunu, bu yüzden tarladan söküm yapamadıklarını söylediler.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2013 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ödemiş'in kış patatesi, Nevşehir'in tohumluğu oluyor

Yağışlı seyreden hava şartları kış patatesinin sökümünü geciktirirken, üç-beş gün iyi giden hava koşulları, yaz patatesi ekimi için fırsat yarattı.

Geçtiğimiz yıllara nazaran ekimi azalan patateste, bir tarlada patates sökülürken, hemen yanındaki tarlada patates dikilmesi Ödemiş'in merkezinde bulunduğu Küçük Menderes Ovası'nın topraklarının verimliliğini kanıtlıyor.

Uzmanlar, birkaç sezondur fiyatların istenilen düzeyde seyretmemesi nedeniyle patatese olan ilgilin azaldığını söylediler.

REKOLTE VE FİYAT DÜŞÜK

Önceki yaz sezonunda, fiyatların 5 kuruşa kadar gerilediğini, fakat bölgede alternatif üretime yönelim olmaması nedeniyle üreticinin patatesten kopamadığını belirten üretici Esat Kurt (52), “Şu an fiyat 50 kuruş civarında seyrediyor. Alıcı da, üretici de pusuda. Bu fiyatlar üreticinin yüzünü güldürmez. Fiyat tatmin etmediği için söküm de yapılamıyor” dedi.

Yaz patatesinin ekim-dikim işlemlerinin Mart ayı başına kadar devam ettiğini belirten Kurt, hava şartlarına ve rekolteye göre yaz patatesinin genel durumu ortaya çıkar. Patateste asıl maliyeti tohum oluşturuyor. Sertifikalı tohum fiyatları yüksek, dolayısıyla bu üreticiyi sertifikasız tohum kullanmaya yöneltiyor” diye konuştu.

Nevşehir’den Ödemiş’e tohumluk getirdiğini, geri giderken de tohumluk patates götüreceğini belirten Nevşehirli kamyoncu Mustafa Taşkın, iklim şartları nedeniyle Niğde ve Nevşehir bölgesinde kış patatesi üretiminin yapılamadığı için yüzlerce kilometrelik yolu tohumluk patates almak için kat ettiklerini söyledi. Niğde ve Nevşehir bölgesinde de fiyatların düşük olduğunu ifade eden Taşkın, kamyona yüklediği patatesin tohumluk olarak değerlendirileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber