Özür atamalarını teke indiren düzenlemeye iptal

Anayasa Mahkemesi öğretmenlerin özür atamalarını teke indiren düzenlemeye iptal etti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2013 15:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Özür atamalarını teke indiren düzenlemeye iptal

Anayasa Mahkemesi, öğretmenlerin özür atamalarının sadece yaz tatillerinde yapılmasını öngören 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin ilgili hükmünü iptal etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da düzenlemeye rağmen öğretmenlerin bu yıl Şubat ayında sağlık ve eş durumundan mazeret atamalarını gerçekleştireceklerini ifade etmişti.


Anayasa Mahkemesinin 652 sayılı KHK'ya ilişkin kararı


Anayasa Mahkemesi, 652 sayılı KHK'nın, özür gruplarına bağlı yer değiştirmelerin yaz tatillerinde yapılacağına ilişkin maddesini iptal etti

Anayasa Mahkemesi, 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin, özür gruplarına bağlı yer değiştirmelerin yaz tatillerinde yapılacağına ilişkin maddesini iptal etti.

CHP, 652 sayılı KHK'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açtı.

Davayı esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, KHK'nın atamalara ilişkin 37. maddesinin (3) numaralı fıkrasının, ''Bakanlıkça belirlenen özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler ise yaz tatillerinde yapılır'' biçimindeki son cümlesini iptal etti.

Yüksek Mahkeme, aynı KHK'nın 17. maddesinin (2) numaralı fıkrasındaki ''Denetime tabi olan gerçek ve tüzel kişiler, gizli dahi olsa bütün belge, defter ve bilgileri talep edildiği takdirde ibraz etmek, para ve para hükmündeki evrakı ve ayniyatı ilk talep halinde göstermek, sayılmasına ve incelenmesine yardımcı olmak zorundadır'' cümlesinin ''gerçek ve'', ''gizli dahi olsa'' ibarelerini de Anayasa'ya aykırı buldu.

KHK'nın kadro değişikliklerini düzenleyen geçici 5. maddesinin ''Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl süreyle Milli Eğitim Uzman Yardımcısı, Milli Eğitim Denetçi Yardımcısı ve İl Eğitim Denetmen Yardımcısı kadrolarına yapılacak açıktan atamalar, yılı merkezi yönetim bütçe kanunlarında yer alan açıktan atama sayı sınırlamasına tabi değildir'' şeklindeki 2. fıkrası da iptal edildi.

Ayrıca uzman ve denetçi istihdamına ilişkin 40. maddenin 2, 3 ve 4. fıkraları da anayasaya aykırı bulundu. Bu maddeye ilişkin iptal kararları Resmi Gazete'de yayımlanmasından 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber