Tıp fakültesi öğrencilerine simülasyonlu eğitim

Tıp fakültesi öğrencilerinin hasta ile temas etmeden önce teorik bilgilerini maket üzerinde uygulamaya aktarmalarını sağlayan, Türkiye'nin üçüncü simülasyon laboratuvarı, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde açıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2013 20:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tıp Fakültesi E Blok'taki açılış dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Türkiye ve dünyada insanlığa nitelikli hekim yetiştirmek için kendilerini sürekli yenilemeleri gerektiğinin farkında olduklarını kaydetti. Tıp alanında ''kıyasıya bir rekabetin'' yaşandığına işaret eden Kurtcephe, ''Sektörde en iyilerden olma iddiasını sürdüreceğiz'' dedi.

Akdeniz Üniversitesi'nden mezun olan hekimlerin, nitelikli ve becerileri yüksek olarak yetişmesinin, yalnızca iyi bir akademik kadronun varlığıyla mümkün olmayacağının altını çizen Prof. Dr. Kurtcephe, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bizim nitelikli kadromuzun yanında, aynı zamanda teknolojinin son ürünleri olan eğitim araç ve gereçlerini kullanmak gibi bir zaruretimiz var. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, yetiştireceği nitelikli hekimleri, bu son teknoloji ürünü cihazlar, maketler ve ders araç gereçleriyle eğitmek gerektiği inancı ve düşüncesiyle güzel bir projeye imza attı.''

Kurtcephe, simülasyon laboratuvarının kuruluşu için hiçbir maddi destekten kaçınmadıklarını ve Türkiye'nin en iyi isimlerinin laboratuvarın kuruluşunda çalıştığını vurguladı.

-1 milyon lira harcandı-

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Dinç, Akdeniz Üniversitesi'nin tıp alanında gerek ulusal, gerekse uluslararası düzeyde pek çok başarı ve ilke imza atan bir marka olduğunu dile getirdi. Bu başarının temelinde çağdaş eğitim yöntemlerini bilen ve uygulayan deneyimli, alanında lider öğretim üyesi kadrosunun etkili olduğuna değinen Dinç, Antalya'da öğrencilere modern tıp eğitimi verdiklerini ifade etti. Prof. Dr. Oktay Dinç, son iki yılda simülasyon laboratuvarına toplam 1 milyon liraya yakın yatırım yapıldığını kaydetti.

Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Erol Gürpınar da simülasyon laboratuvarında yetişkin ve çocuk maketleri ile eğitim verildiğini anlattı. Maketlerin insan vücudu ve hastalıklarına ait tüm bulguları taklit edebildiğinin altını çizen Gürpınar, öğrencilerin nabız alma, solunum, kalp sesi, göz refleksi, gözyaşı, terleme, öksürme, kusma, kan değeri, tetkik sonuçları gibi konulardaki eğitimleri maketler üzerinde yapabildiklerini söyledi.

Laboratuvarda 6-8 öğrencinin bir öğretim üyesi eşliğinde günde 45 dakika çalışacağını bildiren Erol Gürpınar, birinci sınıftan gerçek hastaya kadarki süreçte tüm öğrencilerin aralıklarla maketler üzerinde çalışacaklarını kaydetti. Doç. Dr. Gürpınar, ''Her şeyi tam yapmadan gerçek hastaya geçme şansı yok. Tam anlamıyla yaptıktan sonra hastaya geçmesine izin veriyoruz. Hastaya geçtikten sonra da önce hocasını izliyor, sonra öğretim üyesi gözetiminde kendisi yapıyor. Belli bir yeterliliğe ulaştıktan sonra da mezun oluyor öğrencimiz'' diye konuştu.

Basın toplantısının ardından, tıp fakültesi öğrencilerinin hasta ile temas etmeden önce teorik bilgilerini uygulamaya aktarmalarını sağlayacak laboratuvar, basın mensuplarına tanıtıldı.

Muhabir: Güç Gönel

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber