Aylıksız izin halinde öğretim yılına hazırlık ödeneği geri alınır mı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Kasım 2005 16:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: 15 Kasim itibariyle esimin yurtdisinda olmasi ve onun yanina gidebilmek icin ucretsiz izin aldim.Ama donem basinda ogretmenlere verilen 400 YTL yi tamamen geri istediler.Acaba geri vermem gerekiyor mu yada belli bir oranini mi odemeliyim. Ilginiz icin siddiden tesekkurler

CEVAP: 2005 Mali Yılı Bütçe Kanununun K Cetvelinde; "657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek 32 nci maddesi uyarınca verilecek öğretim yılına hazırlık ödeneği Bakanlar Kurulu Kararı aranmaksızın 400 Yeni Türk Lirası olarak ödenir."hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun Ek 32'nci maddesinde; " Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil ilköğretim müfettişleri hariç) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir."hükmü yer almaktadır.

2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu ile Bakanlar Kurulu Kararına gerek kalmaksızın öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte 400 YTL öğretim yılına hazırlık ödeneği ödeneceği hükme bağlanmıştır.

Benzer bir konuda Sayıştay Başkanlığı 3.Dairesinin 07.07.1998 tarihli ve 140 nolu kararında; Öğretim yılına hazırlık ödeneğinin, ödeme tarihinde görevleri başında olan öğretmenlere, bu tarihten sonra emekli olsalar dahi geri alınmamasında mevzuata aykırılık bulunmadığı ifadesine yer verilmiştir.

Bu çerçevede Öğretim yılına hazırlık ödeneğinin alınmasından sonra görevden ayrılanlardan bu ödeneğin geri alınamayacağını düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber