Öğretmenlere ek ders görüşmelerinde Kur'an Kursu tartışması

Haber Giriş : 24 Kasım 2005 06:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okul yöneticisi ve öğretmenler, görevleri dışında, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yükseköğretim kurumlarında ek ders verebilecek. Emeklilik hakkını kazanmış öğretmenlere de 15 saatlik dersin dışında 6 saat ek derse girme zorunluluğu gelecek.

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda dün ek ders saatlerini düzenleyen yasada değişiklik öngören tasarı ele alındı. Tasarıya göre, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlere, asli görevlerini aksatmamaları şartıyla azami ders görevleri dışında, kamu kurum ve kuruluşları ile yüksek-öğretim kurumlarında ek ders görevi verilebilecek.

Tasarı ile ayrıca, "Öğretmenlikte veya Milli Eğitim hizmetlerinde 25 yılı tamamlayanlara muvafakat etmedikleri takdirde ek ders verilemez" hükmü de yürürlükten kaldırılıyor. Buna göre, 25 yılı tamamlayanlara 15 saatlik dersin dışında, diğer öğretmenler kadar ek derse girme zorunluluğu getiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necati Birinci, 21 saatlik ek ders süresini tamamlayan öğretmenlerin meslek yüksekokullarında görev aldıklarını, ayrıca, SHÇEK, Yargıtay, DPT, TBMM gibi kurumlardan öğretmen istendiğini belirterek, "Ek ders süresini tamamlayan bu öğretmenlerimiz, gittikleri kurumlardan bir ücret alamıyor. Ücret alamayınca da gitmek istemiyor. Bu değişiklikle öğretmenlerimize ders için gittikleri kurumlarda ücret verilebilecek. 25 yılını dolduran öğretmenlerin bilgilerinden daha çok yararlanmayı hedefliyoruz. 63 bin 826 öğretmen 25 yılın üzerinde. Bunların 39 bin 2'si sınıf öğretmeni oldukları için zorunlu olarak 21 saat ders veriyor. Tasarıyla diğer branşlardaki 24 bin 824 öğretmenin de 15 saatlik ek dersinin 21 saate çıkması sağlandı. Bu durumda birçok dersteki boşluk giderilecek" diye konuştu.

Öğretmenlerin ek ders ücretlerinin artırılmasıyla ilgili taslak Başbakanlığa gönderildi. Ek ders ücretinin saati net 9.82 YTL olarak öngörüldü.

Kuran kursu tartışması

Görüşmelerde CHP'li Mustafa Gazalcı, tasarıyla öğretmenlerin Kuran kurslarında görevlendirilmelerine imkân sağlandığını savundu. Komisyon başkanı Tayyar Altıkulaç, Kuran kurslarında din dersi öğretmenlerinin görev almasında bir sakınca bulunmadığını belirtti. Bu görüşmenin sonunda Bakanlık yetkilileri, bu yasaya göre görevlendirilecek öğretmenlerin akşam saatinde yapılacak ek derslere gönderileceklerini, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın akşam Kuran kursları olmadığı için, öğretmenlerin Kuran kurslarına gönderilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber