Komisyonda kabul edilen ek ders tasarısı ne getiriyor?

Haber Giriş : 24 Kasım 2005 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda yarın görüşülecek hükümet tasarısı, öğretmenlerle ilgili çarpıcı değişiklikler öngörüyor. Düzenleme, "Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Yüksek ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri ile İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" başlığını taşıyor. Tasarı, söz konusu düzenlemeye şu maddenin eklenmesini öngörüyor:

"Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlere, asli görevlerini aksatmamaları şartıyla, azami ders görevleri dışında olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yüksek öğretim kurumlarında ek ders görevi verilebilir."

İSTEYEN ÇALIŞABİLECEK

Bu düzenleme, kurumlar arası "görevlendirme" yönteminin ortadan kaldırılması demek. Böylece "eğitim" hizmetinin verildiği her türlü kamu kuruluşu, öğretmenlerle anlaşarak onları ek ders karşılığında çalıştırabilecek. Tasarıda değişiklik yapılmazsa, öğretmenler belediyelerce açılan her türlü kursta görev alabilecekleri gibi, her türlü kamu kuruluşunun vereceği hizmet içi eğitim kurslarında da ek ders ücreti karşılığında çalışabilecek.

Tasarıda yer alan "kamu kurum ve kuruluşlarında" ifadesiyle öğretmenlerin Kuran kurslarında bakanlık tarafından herhangi bir görevlendirme yapılmadan çalışabilmelerine de olanak sağlıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nca açılan Kuran kurslarında, kurs yöneticilerinin kabul etmesi durumunda öğretmenler görev alabilecek. Böylece herhangi bir ilde herhangi branştan bir öğretmen, yerel kurstaki idarecilerin kararıyla Kuran kursunda ek ders karşılığı görev alabilecek.

ÜNİVERSİTEYE YOL AÇILIYOR

Mevcut durumda, bir öğretmenin yüksek öğretim kurumunda görev alabilmesi için kurumlar arasında yazı şmalar yoluyla "görevlendirme" yapı lması gerekiyor. Örneğin bir üniversitede, Milli Eğitim bünyesinde çalı şan bir öğretmenin görev alabilmesi için rektörlüğün talebiyle bakanlığın "görevlendirme" yapması gerekiyor. Ancak tasarı bu biçimde yasalaşırsa, üniversitenin bir bölümünün onay vermesi durumunda, öğretmenler, boş saatlerinde yüksek öğretim kurumları nda öğretim görevlisi olarak çalışabilecekler. Tasarıda, öğretmenlerin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilmesinde herhangi bir branş kısıtlaması da getirilmedi. Böylece öğretmenlerin kamu kurum ve kuruluşları ile yüksek öğretim kurumları nda,kendi alanlarıyla ilgili olmasa da eğitim verebilmesi öngörüldü.. Örneğin, bir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeninin, bir üniversiteyle anlaşarak, felsefe bölümünde öğretim görevlisi olarak ek ders ücreti karşılığında çalışmasında herhangi bir engel olmayacak.

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber