MEB; Süt izninde zorluk çıkartanları bize bildirin!

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü bir sendikaya verdiği cevapta, süt iznine dair mevzuata aykırı durumların kendilerine bildirilmesini istedi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Şubat 2013 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB; Süt izninde zorluk çıkartanları bize bildirin!

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 25.02.2011 tarih ve 27857(Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 13.02.2011 tarih ve 6111 sayılı Kanun ile yeniden düzenlenen 104. maddesinin (D) fıkrasında; “Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır. denilerek analık izninin bitiminden itibaren süt izinlerinin kullanımına ilişkin açıklama yapılmıştır.

Süt İzni Okul Müdürleri Tarafından Verilecek

Diğer taraftan, Kanun’da yapılan bu değişiklikler çalışanlarımızı ilgilendiren “Milli Eğitim Bakanlığı Personeli İzin Yönergesi” ne işlenmiş olup Kanun maddesi metni dışında herhangi bir ayrıntıya girilmemiş sadece süt iznini vermeye yetkili makamı; il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinde görev yapanlara şube müdürleri, eğitim kurumlarında görev yapanlara eğitim kurumu müdürleri olduğu belirtilmiştir.

MEB; Süt İzninde Zorluk Çıkartanları Bize Bildirin!

Süt izni konusuna ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nce 27.12.2004 tarih ve 93570 sayılı yazıda süt izninin kullanımına ilişkin bir kısım uygulamalara ilişkin açıklamalar yapılmış olsa da yapılan açıklamalar yetersiz kaldığından Türk Eğitim Sen’in;

1-Süt izninin kullanımında saat belirlenmesinde yetki Kanun’da açıkça anneye verilmesine rağmen yöneticilerin (okul müdürü, ilçe/il milli eğitim müdürü gibi) bu iznin kullanımında saat belirleme hususunda takdir yetkisi var mıdır?

2-İlköğretim okulları ve anaokullarında görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin yarım veya tam gün çalışması durumunda bu izin nasıl kullanılacaktır?

3-Sınıf öğretmeni olarak görev yapan öğretmenler gün içerisinde bu izni kullanırken boş kalan sınıfları nasıl doldurulacaktır? (1., 2., 3., 4. ve 5. Sınıf için)

4-Branş öğretmeni olarak görev yapan öğretmenler bu izni kullanırken boş kalan sınıfları nasıl doldurulacaktır?

Soruları ile Bakanlığa başvurusuna Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nce 04.01.2012 tarih ve 555 sayılı cevabi yazısı ile; süt izninin ne şekilde kullanılacağı ilgili mevzuatta çok açık şekilde belirtildiği halde, ilgili mevzuatı uygulamayanlar hakkında işlem yapılabilmesi için somut bilgilerin verilmesi halinde konunun değerlendirileceği açıklaması yapılmıştır.

Kısacası Bakanlık süt izninde zorluk çıkartanları bize bildirin demektedir.

İşte o yazı;

Öğretmenin Süt İzni Öğle Arası Tatilinde Kullandırılamaz.

Süt izni hakkında Konya İdare Mahkemesinin 2010/146 esas sayılı kararında; 657 sayılı yasanın 104. maddesinde bahsedilen “Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.” hükmüne aykırı olarak idare tarafından “memurun süt izninin 1,5 saatlik öğle arası tatilinde kullandırılmasında memurun mağduriyeti olmayacağı” şeklinde tesis edilen işlem kanunun açık olarak memura tanıdığı hakkı kısıtladığından iptal edilmiştir.

Yasa koyucu tarafından verilen hak yargı tarafından tekrar hatırlatılmıştır. İdare; anne memurun yerine geçerek saat düzenlemesinde bulunamaz. Memurun veya bebeğin mağdur olup olmayacağına karar veremez. Süt izninin kullanılacağı saatleri seçim hakkı memura aittir.

Süt izninin kullanımını belirleme ve saatini seçme dilekçesi için tıklayınız.

Ahmet Kandemir

Memurlar.Net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber