Ankara'da ve tüm yurtta Eğitim-Sen eylemleri...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2005 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA'DA EĞİTİM-SEN EYLEMİ

Ankara'da bugün, Eğitim-Sen üyeleri protesto gösterisi yapıyor. Kızılay'a yürümek isteyen Eğitim-Sen üyesi bir grupla polis arasında gergin anlar yaşandı.
Kolej kavşağında toplanan Eğitim-Sen üyesi 500 kişi, Kızılay'a yürümek istedi. Bunun üzerine polis, Kolej kavşağında panzer ve Çelik Kuvvet ekipleriyle barikat kurdu. Bu sırada sendika üyeleri ve polis arasında itişme yaşandı. Sendika üyeleri daha sonra oturma eylemi başlattı. Polis, yapılan gösterinin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırı olduğu uyarısında bulundu.
Eylem devam ediyor. Kolej kavşağında durdurulan Eğitim-Sen üyesi memurlara polis kaldırımdan yürümek şartıyla izin verdi. Bir süre kaldırımdan yürüyen Eğitim-Sen'liler Ziya Gökalp Caddesi'ni kapatınca, polisle Eğitim-Sen'liler arasına arbede çıktı. Polis panzerleri ve çevik kuvvet Eğitim-Sen üyesi öğretmenleri ablukaya aldı. Gergin bekleyiş halen devam ediyor.

EĞİTİM-SEN ÜYELERİ ANKARA'YA YÜRÜYOR

"EĞİTİM YÜRÜYÜŞÜ" İÇİN 150 KİŞİ ÖNCE KOCAELİ'NE, SONRA ANKARA'YA GİTMEK ÜZERE BURSA'DAN HAREKET ETTİ

Eğitim-Sen'in düzenlediği "Büyük Eğitim Yürüyüşü" eylemi için İstanbul, Kocaeli ve Bursa'dan memurlar Ankara'ya gitmek üzere yola çıktı.

Eğitim-Sen Bursa Şubesi üyeleri, Ankara'ya gitmeden önce Osmangazi Metro İstasyonu önünde basın açıklaması yaptı. Hangi hükümet olursa olsun değişmeyen ekonomi politikaları sebebiyle kamu emekçilerinin sefalete itildiğini öne süren sendika üyeleri, eğitim ve eğitimcilerin iktidarın umurunda olmadığını savundu.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Kemaletin Yıldız, "Hükümet, eğitimi bir meta, okulları işletme, halkı müşteri yapmak istiyor. Özel okulların eğitimdeki payını yüzde 1.9'dan yüzde 10'a çıkartmak için düğmeye bastı. Özel okullara teşvik, vergi ve harçlarda indirim ve kaynak aktarmaya çalışılıyor. Biz isteyince yok, özel sermayeye var. Kamusal eğitime de kaynak aktarsınlar" diye konuştu.

Yıldız, haklarını ve taleplerini dile getirmek için Bursa'dan 150 kişilik grupla yola çıkacaklarını, Kocaeli'nde diğer illerin sendika üyeleriyle buluşarak akşam saatlerinde Ankara'ya hareket edeceklerini belirtti. Metro önünde toplanan yaklaşık 250 kişilik topluluk, çeşitli sloganlar atarak Santral Garaj Meydanı'na kadar yürüdü. Kocaeli'ne gidecek temsilcileri otobüslerle uğurlayan diğer üyeler, olaysız şekilde dağıldı.

SAMSUN: EĞİTİM-SEN'Lİ ÖĞRETMENLER SOKAĞA DÖKÜLDÜ

KESK'e bağlı Eğitim-Sen'in İstanbul'dan Ankara'ya başlattığı yürüyüşü desteklemek için Samsun'da eylem yapan öğretmenler, özlük haklarının verilmesini istedi.

Sendika binasından Mecidiye Caddesi Konak Sineması önüne kadar yürüyen Eğitim-Sen üyesi yaklaşık 50 kişi, özlük haklarının verilmesi ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesini istedi. Grup adına açıklama yapan Eğitim-Sen Samsun Şubesi Başkanı Alparslan Çepni, Türkiye'de yıllardır uygulanan ekonomik, sosyal ve siyasal politikaların eğitim ve bilim emekçilerini derinden etkilediğini belirtti. Çepni, "Yıllardır eğitim ve bilim emekçilerinin sorunlarını görmezden gelen, taleplerine kulaklarını tıkayanlar bizleri sadece özel günlerde hatırlayanlar, bugün eğitim emekçilerinin parasız nitelikli eğitim ve insanca yaşam için alanlara çıkmasını engellemeye çalışıyor.

Eğitim emekçilerinin sokağa çıkması istenmiyorsa, önce onların talepleri ciddiye alınmalı ve yaşanan sorunların çözümü için gerekli adımlar atılmalıdır" dedi.

Çok sayıda polisin görev aldığı eylem olaysız sona erdi.

ESKİŞEHİR: EĞİTİM-SEN ÜYESİ ÖĞRETMENLERDEN PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ

Eskişehir'de, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyesi bir grup öğretmen, taleplerini ve sıkıntılarını duyurmak için yürüdü.

İki Eylül Caddesi üzerindeki sendika binası önünde toplanan Eğitim-Sen Eskişehir Şubesi üyeleri, sloganlar eşliğinde, çeşitli pankart ve dövizler taşıyarak, Hamamyolu Caddesi sonuna kadar yürüdü. Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, yaptığı açıklamada, öğretmenlerin sıkıntılarının her yıl birikerek büyüdüğünü belirterek, "Dünyanın bütün ülkelerinde eğitim, tüm insanlar için temel bir hak olarak kabul edilmektedir. Devlet, ayrım yapılmaksızın herkese eşit ve parasız nitelikli eğitim olanağı sağlamak zorundadır. Ne acıdır ki, özelleştirme politikaları sonucu kamusal eğitim hakkı, sadece parası olanların yararlandığı bir fırsat haline getirildi" dedi.

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) verilerine göre, açlık sınırı 600 milyon lirayı geçmişken, aylık asgari ücretin halen 340 milyon lira olduğuna dikkati çeken Şanlı, "Yine 1 milyar 650 milyon lirayı geçen yoksulluk ücretine karşılık, eğitim ve bilim emekçilerinin maaşı ortalama 650 milyon iken, emeklilerinin ortalama maaşı ise 450 milyondur. Buna karşın milletvekilleri 7.5 milyar lira maaş alacaklar. AK Parti Hükümeti ve başbakana buradan soruyoruz; adalet bunun neresinde?" diye konuştu.

Ali Paşa Şanlı, bugün hizmet üretmediklerini kaydederken, dün İstanbul'dan başlattıkları "Büyük Eğitimci Yürüyüşü" çerçevesinde yarın Ankara'da toplanacaklarını açıklayarak, taleplerine ilişkin şunları söyledi:

"İkili eğitimden tekli eğitime geçilmeli. Sınıf mevcutları 60 değil, en fazla 24 öğrenci olmalı. Tüm çocuklar yılda iki defa ücretsiz sağlık taramasından geçirilmeli. Bütün çocuklara günlük ücretsiz süt verilmeli. Bütçeden eğitime GSMH'dan yüzde 3.7 olarak ayrılan pay, en az iki katına çıkarılmalı. Eğitimin özelleştirilmesine karşı, herkese eşit, parasız, nitelikli eğitim sunulmalı. Ek ders ücretleri günün koşullarına uygun düzeyde artırılmalı. Eğitim hazırlık ödeneği, hizmetli, memur, Yurt-Kur ve üniversite çalışanlarına da ödenmeli. Araştırma görevlilerinin üniversite tazminatından yararlanması sağlanmalı. İşkolumuzda çalıştırılan 50 bin sözleşmeli eğitim çalışanı hemen kadroya alınmalı. Emekli maaşları insanca yaşanabilecek bir düzeye çıkarılmalı. Toplu sözleşmeli ve grevli sendika yasası hemen çıkarılmalı."
Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

ANTALYA: EĞİTİM-SEN'DEN İŞ BIRAKMA EYLEMİ

KESK'e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Antalya Şubesi üyeleri, bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Öğle saatlerinde kentin en işlek caddelerinden biri olan Ali Çekinkaya Caddesi'nde toplanan Eğitim-Sen üyeleri, yürüyüşe geçti. Ellerinde sendika bayraklarıyla birlikte yürüyen üyeler, "Direne direne kazanacağız", "IMF'ye değil eğitime bütçe", Sadaka değil toplu sözleyme", "Parasız eğitim demokratik Türkiye", Emekçiyiz haklıyız kazanacağız" sloganları attı. Polis, sendika üyelerinin yürüyüş güzergahı üzerinde gerekli güvenlik önlemleri aldı. Kazım Özalp Caddesi'ne gelen grup, Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Zeybek'in basın açıklaması yapmasının ardından olaysız dağıldı. Sendika üyelerinin Ankara'da gerçekleştirecek eyleme katılacağı bildirildi.

MERSİN: ÖĞRETMENLERDEN İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Mersin'de öğretmenler bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Ankara'da yapılacak olan "Eğitimcilerin Büyük Yürüyüşü" öncesi Mersin'de AK Parti İl Binasına yürüyen Eğitim-Sen Mersin Şubesi'ne üye öğretmenler, akşam da Ankara'ya gitmek üzere yola çıkacak. Mersin Devlet Hastanesi önünde toplanan öğretmenler, sloganlar eşliğinde Kuvay-i Milliye Caddesi üzerinden AK Parti İl Binası'na yürüdü. Çevik kuvvet polisinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı AK Parti İl Binası önünde öğretmenlere seslenen Eğitim-Sen Şube Başkanı Ünsal Yıldız, Türkiye'de yıllardır uygulanan ekonomik, sosyal ve siyasal politikaların, toplumun tüm kesimleri gibi eğitim ve bilim emekçilerini de etkilediğini söyledi. Siyasi iktidarların yıllardır eğitim emekçilerinin sorunlarını yok saydığını ileri süren Yıldız, eğitim sistemi ve eğitim çalışanlarının yaşadığı sorunların öncelikli sorumlusunun da siyasi iktidarlar olduğunu savundu.

Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Ünsal Yıldız, "Yıllardır eğitim ve bilim emekçilerinin sorunlarını görmezden gelen, taleplerine kulaklarını tıkayan, bizleri sadece özel günlerde hatırlayanlar, yayınladıkları genelgelerle eğitim emekçilerinin parasız nitelikli eğitim ve insanca yaşam için alanlara çıkmasını engellemeye çalışıyorlar. Bir taraftan eğitim sistemini sorunlarıyla baş başa bırakıp, diğer taraftan sorunların çözülmesi talebi ile alanlara çıkmak isteyen eğitim emekçilerinin engellenmek istenmesi büyük bir çelişkidir. Eğitim emekçilerinin sokağa çıkması istenmiyorsa, önce onların talepleri ciddiye alınmalı" dedi.

Yıldız, açıklamasının ardından sözlerine Ankara'da Cumartesi günü yapılacak olan "Eğitimcilerin Büyük Yürüyüşü"ne katılmak üzere bu akşam yola çıkacaklarını ekledi.

MUĞLA: EĞİTİM-SEN ÜYELERİNDEN VİZİTE EYLEMİ

Muğla'nın Eğitim-Sen Ortaca Şubesi'ne kayıtlı öğretmenler, toplu olarak vizite eylemi yaptı.

Viziteye çıkarak Ortaca 1 No'lu Sağlık Ocağı'na giden öğretmenler, sorunlarının çözülmesini istedi. Vizite eyleminde muayene olmak için sıraya giren Eğitim-Sen üyeleri, basın açıklaması yaptı.

Eğitim-Sen Ortaca Şube Başkanı Diber Koç, herkes için temel bir insan hakkı olarak kabul edilen eğitim hakkının, bugünün Türkiye'sinde sadece ekonomik gücü olanların yararlandığı bir fırsat haline getirildiğini ileri sürerek, "Eğitim Sen üyeleri olarak, eğitimin bir insan hakkı olduğu gerçeğinden hareketle, herkese eşit, parasız ve nitelikli eğitim için İstanbul'dan Ankara'ya kadar yürüyeceğiz.

İkili eğitim bırakılarak tekli eğitime geçilmelidir. Sınıf mevcutları 60 değil 24 kişi olmalıdır. Tüm anaokulu ve ilköğretim öğrencilerine ücretsiz süt verilmelidir. Çocuklarımız, yılda 2 kez sağlık taramasından geçirilmeli, eğitimde kadrolaşma değil, demokratik yönetim anlayışı benimsenmeli, hizmetli ve memurlar için özel hizmet tazminatı ödenmelidir. Bunun yanında ek ders ücretleri günün şartlarına uygun olarak belirlenmeli, tüm eğitim ve bilim emekçilerine yakacak parası verilmelidir. 4688 Sayılı Kamu Çalışanları Sendikası Yasası Grevli ve Toplu İş Sözleşmesi yeniden düzenlenmelidir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber