İlköğretimde proje yapmayan öğrenci sınıfı geçemeyecek

Haber Giriş : 26 Kasım 2005 05:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni ilköğretim müfredatına paralel olarak ilköğretimde not verme sisteminde değişikliğe gidiyor.

?Sadece yazılı sınavla sonuca dayalı ölçme sistemi yerine sürece dayalı' bir sistem getirmeye hazırlanan bakanlık, öğrencilere ?performans ödevi', ?proje' ve ?derse katılım' alanlarında ayrı ayrı not vermeyi planlıyor. İlköğretim Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı ve bakanlık birimlerinin görüşüne sunulan yönetmeliğe göre, bir dersin yarıyıl notunun hesaplanmasında öğrencinin yazılı sınavlardan aldığı notların yüzde 40'ı, performans ödevlerinin yüzde 20'si, proje notlarının yüzde 20'si ve ?ders içi performans' notunun yüzde 20'si kullanılacak. Böylece öğrencilerin yeni müfredata uygun etkinlik, çalışmalara aktif katılımı sağlanacak ve sınavlarda aldığı notlar sınıf geçmede yeterli olmayacak. Bir yarıyılda haftalık ders saati üçten az olan derslerde en az bir, üç ve üçten fazla olan derslerde ise en az iki sınav yapılacak.

Öğrenciler bir yarıyılda her dersten, bireysel ya da grup çalışması şeklinde en az bir proje; biri grup çalışması olmak üzere en az iki performans ödevi hazırlayacak. Performans ödevi ve projeleri zamanında yapmayan öğrencinin durumu velisine bildirilecek. Veli de bunun gerekçesini beş gün içinde okul yönetimine ulaştıracak. Mazereti uygun görülenler daha sonra ödevlerini teslim edebilecek. Performans ödevi ?kısa süreli ödev', proje ise ?grup halinde veya bireysel olarak uzun süreli ve ortaya bir ürün koymaya dönük ödev' şeklinde değerlendiriliyor. İlköğretimin ilk üç sınıfında önceki gibi sınav yapılmayacak ve bu sınıflardaki öğrenciler ?performans ödevi, proje ve ders içi performanslarını temel alan öğretmen gözlemlerine dayalı olarak' değerlendirilecek. Taslağa göre, her öğrenci için öğrencinin çalışmaları arasındaki en iyi ürünleri ve gelişimini yansıtan örnekleri içeren bir ?öğrenci ürün dosyası' da hazırlanacak.

Öte yandan sınıf geçemeyen öğrencilere bütünleme anlamında iki yıl önce getirilen ?yetiştirme kursları' kaldırılıyor. Kurslar sadece ?ders yılı içinde öğretmensiz boş geçen dersler için öğretim yılının ikinci yarıyılında' düzenlenecek. İlköğretim Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Özdemir, amaçlarının yenilenen müfredata uygun bir ölçme ve değerlendirme sistemi getirmek olduğunu söyledi. Özdemir, genel müdürlüklerden gelecek görüşlere göre taslakta değişiklik yapabileceklerini belirtti. Özdemir, yeni ölçme sistemini hangi dönemde başlatacaklarına karar vermediklerini kaydetti.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber