Ölçüm sistemi takılacak su kuyuları yeniden belirlendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2013 06:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulu'nda, yer altı sularının kullanımında, ölçüm sistemi takılması zorunlu olan su kuyularının yeniden belirlenmesi ve verilen sürenin uzatılmasını öngören yasa teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Yasaya göre, kuyu, galeri, tünel ve benzerlerine ölçüm sistemi kurulmadan kullanma belgesi verilmeyecek. Ölçüm sisteminin kurulmasını zorunlu kılacak yer altı suyunun kullanım amacı, miktarı, havza sınırı Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek. Su ölçüm sisteminin kurulmasına ilişkin süre, Bakanlar Kurulu'nca uzatılabilecek.

Sanayi amaçlı kullanılan kuyu, galeri, tünel ve benzerlerine ölçüm sistemi, 1 yıl içinde belge sahibince kurulacak. Süresi içinde ölçüm sistemini kurmayanların belgeleri iptal edilerek kuyuları kapatılacak. Kapatma masrafı sahibinden alınacak.

Zirai, içme ve kullanma suyu amaçlı açılan ve ölçüm sistemi kurma zorunluluğu dahilinde bulunan kuyu, galeri, tünel ve benzerlerine ölçüm sistemi de 1 yıl içinde belge sahibince kurulacak. Ölçüm sistemini kurmayanların bu süre içinde talep etmesi halinde, sistemin bedeli yüzde 25 fazlasıyla tahsil edilmek üzere, kanunun yürürlük tarihinde itibaren 3 yıl içinde DSİ tarafından kurulacak. Bu şartlara uymayanların belgeleri iptal edilerek kuyuları kapatılacak ve kapatma masrafı belge sahibinden alınacak.

Kamulaştırma sonucu, üzerinde tesis yapılmış ve 5 yılı aşmış olmasına rağmen, tesisin bir nedenle kaldırılmasından sonra kamulaştırılan yerin ilk sahipleri, bu yere ilişkin tazminat veya yerin geri verilmesini talep edemeyecek.

Muhabir: Melda Çetiner

Yayıncı: Ali Eyvaz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber