Polis öğretmen dövdü

Haber Giriş : 27 Kasım 2005 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Sen'in Büyük Eğitim Yürüyüşü, Ankara'ya giremeden durduruldu. Valilik, Eğitim-Sen'in eyleminin izinsiz olduğunu gerekçe göstererek Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen yaklaşık 10 bin kişiyi başkente sokmadı. Polis takviyeli jandarmalar tarafından kurulan barikatlara takılan sendika üyeleri, Kızılay'da arkadaşlarının gözaltına alındığını duyunca Ankara'ya giriş ve çıkışları trafiğe kapadı. Güvenlik güçleri, İstanbul yolunu kapatan gruba tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale etti. Çok sayıda eylemci yaralandı.

Önce polis çemberi
Eğitim-Sen'in organize ettiği 'Büyük Eğitim Yürüyüşü'ne katılarak ekonomik ve demokratik taleplerini dile getirmek için Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen sendika üyeleri, sabahın ilk saatlerinden itibaren Ankara'nın tüm giriş noktalarında, güvenlik güçleri tarafından durduruldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde yapılacak basın açıklamasına Ankara'dan katılacak sendika üyeleri de sabahın erken saatlerinden itibaren Kızılay'daki Güvenpark'ın MEB'ne yakın tarafında toplanmaya başladı. Polis grubu çembere alırken, başta Kızılay ve Bakanlıkların bulunduğu bölge olmak üzere Ankara genelinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

'Ortamı Çelik gerdi'
Eğitim-Sen Genel Sekreteri Emirali Şimşek, düzenlediği basın toplantısında, "Taleplerimiz toplumsal barışa nasıl zarar vermektedir, kamusal düzeni nasıl bozmaktadır, bu açıklanmalıdır. Bu katı barikatın nedenini merak ediyoruz" dedi. Ortamı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in eğitimcilerin ekonomik ve sosyal haklarına ilişkin açıklamalarının gerdiğini savunan Şimşek, engellerin kaldırılarak, bir şölen havasında taleplerini dile getirmek istediklerini söyledi. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ile Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer'in, basın açıklamasının yapılması ve barikatların kaldırılması için Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başta olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı nezdinde gün boyu girişimlerde bulundu.

'Sorumlu hükümet'
Dinçer, Güvenpark'ta bekleyen sendika üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, tüm girişimlere rağmen Ankara girişlerindeki barikatları kaldırtamadıklarını, bu nedenle de sendika üyelerinin saat 11.00'den sonra yürüyerek Ankara'ya geleceklerini söyledi. Dinçer, yürüyüş başladığı andan itibaren yollarda arkadaşlarının en ufak bir zarar görmesinin sorumlusunun hükümet olacağını savundu.

Polis, Güvenpark'taki grubun açıklamayı yaparak dağılmasını istedi. Ancak grup Ankara dışında bekletilen arkadaşları gelene ve Bakanlık önünde basın açıklaması yapma talepleri kabul edilene kadar eyleme devam edeceklerini belirtti. Gergin bekleyiş bir grup eylemcinin polis barikatını aşmak istemesi üzerine arbedeye dönüştü. Polisin kalkan ve coplarla müdahale ettiği eylemcilerden ve polisten yaralananlar oldu. Yaralılar hastaneye kaldırılırken eylemci gruptan gözaltına alınanlar olduğu bilgisi Ankara dışında bekletilen eylemcilere ulaştı.

Haber üzerine İstanbul gişelerinde bekletilen grup Ankara-İstanbul otoyolunu iki taraflı olarak trafiğe kapadılar. Sendika yöneticileri ile güvenlik güçleri arasında sıkı bir pazarlık yaşandı. Eylemciler barikatın kaldırılarak Ankara'ya girmelerine izin verilmesi isterken, güvenlik güçleri yolun trafiğe açılmasını ve Ankara'dan yeni bir talimat gelene kadar eylemcilerin beklemesini istedi. Pazarlık sonuç vermeyince Jandarma'nın toplumsal olaylara müdahalede kullandığı aracı ile bir polis panzeri göstericilerin üzerine tazyikli su sıkmaya başladı. Bu sırada göstericilerin üzerine gaz bombaları da atıldı. Yaklaşık 25 dakika kadar süren müdahale sırasında bazı göstericiler atılan gaz bombalarının isabet etmesi, bazıları da arkadaşlarının jandarma ve polise attığı taşların kendilerine gelmesi nedeniyle yaralandı. Olay yerine çağrılan ambulanslar yaralıları Ankara'daki hastanelere sevketti. Grup, polis ve jandarmanın copuna karşılık kendi silahlarının kalem olduğunu göstererek müdahaleyi protesto ettiler. Sendikacıların Ankara'ya girişlerinin engellenmesi üzerine Tombul ve Dinçer, taleplerini anlatmak ve şehre girişlerinin sağlanması için Başbakanlığa geldi. İçeri alınmamaları üzerine oturma eylemi başlatan sendika yöneticileri, oturma eyleminin Başbakanlık yetkilileri ile görüşüp sorunlarını ve taleplerini anlatıncaya kadar devam edeceğini ifade etti.


Bugün de eylem var
Başbakanlığa alınmaları üzerine oturma eylemine son veren Tombul ve beraberindekiler, arkadaşlarının yaralanmasından güvenlik güçlerinin sorumlu tuttu. Sendikacılar konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le de telefonlaştı. Dinçer, basın açıklamasını bugün saat 09.30'da gerçekleştireceklerini söyledi. "Ankara dışından gelen sendika üyeleri geceyi tesislerde geçirecekler" diye konuşan Dinçer, Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanacaklarını ve yarın tüm Türkiye'de kamu çalışanlarının saat 12.00'de alanlara çıkacağını belirtti.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber