Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin sıkıntıları

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Şubat 2013 00:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin sıkıntıları

Memurlar.net sitesi olarak 2008 yılında oluşturduğumuz Açık Öğretim Bölümünde aktif olarak dokuz binin üzerinde konu başlığında yazışma ve bilgi paylaşımı yapılmaktadır. Zaman içerisinde bizim gördüğümüz, üyelerimizin bizlere ilettiği sorunları bir kaç madde halinde sıralamak istedik.

1- En fazla dile getirilen sorunlardan birisi kitap sorunudur

Bölümde yazışma yapan öğrencilerimiz büroyu aradıklarında erken gelmeleri geç kalmaları halinde kitap kalmayacağını söylediklerini ifade etmektedirler.

Biz bunu bir türlü anlamıyoruz dönem başına 200-300 lira arası harç alınırken kayıt sürelerini bir gün bile uzatmadan işlem yapılmaktadır. Ancak aynı hassasiyet kitap dağıtılırken gösterilmemektedir. Bazı öğrenciler sınava 1 hafta kala kitaplarını alabildiler. Herkes büro merkezlerine yakın yerde ikamet etme şansına sahip değildir.

2-Açık Öğretim öğrencileri bazı merkez ilçelerde de sınav yapılmasını talep etmektedir

Zaten tüm öğrencilerin adresi sistemde kayıtlıdır. 1000 tane öğrencisi olan ilçelerde sınav yapılabilmelidir.

Uzaklık bakımından örnek olarak bazı il ve ilçeler:

Çeltik/KONYA 220 Km

Gündoğmuş/ANTALYA 150 Km

Elbistan/KAHRAMANMARAŞ 158 Km

Divriği/SİVAS 174 Km

Kışın her türlü hava şartında sınav merkezine gidilmekte zorluk çekilmektedir. ilçelerden illere giden öğrenciler çoğunlukla sınav yerlerini bilememektedir. Eğer bir de alttan ders alıyorlarsa tüm gün dışarıda sıcakta-soğukta zaman geçirmektedirler. Takdir edilecektir ki bu hem ekonomik hem psikolojik öğrencileri zora sokmaktadır.

3-Sınav yerlerinde emanet eşya sorunu

İlçelerden illere ya da illerde uzak semtlerden gelen öğrencilerin telefonu vs binaya alınmamaktadır. Binaların kantinlerinde farklı ücretlerle emanet alınmaktadır. Bu durum için ne makbuz kesilmektedir. Vergi dairesine bildirimde bulunduklarını da düşünmüyoruz. Emanet kabul edilecekse makbuz karşılığı Türkiye geneli bir fiyat belirlenmesi taraftarıyız.

4-Sınava geç kalan öğrencilerin diğer öğrencilere sıkıntı yaratması durumu

Belgeleri eksik olan öğrenciler özellikle sınav başladığı anlarda içeri girip sınava katılmak istemektedir. Gözetmenler sınava alamayacağını belirttiğinde öğrenci gözetmenle tartışmaktadır. Diğer öğrencilerin dikkatinin dağılmaması için gözetmenler bu duruma göz yummaktadır. Gözetmenler sınava zamanında gelmeyen, belgeleri eksik olan öğrencilerle diyaloğa girmeden tutanak tutmalıdır. Benzer şekilde ilk yarım saat çıkmaya çalışan öğrencilerle sorun yaşanmaktadır. Öğrencilerin diğer öğrencileri rahatsız etmesine izin verilmemelidir.

5-Sınav sorularının yüklenmemesi sorunu

En azından sınavdan kaç gün sonra yükleneceği bildirilebilir. Takdir edilecektir ki günler geçtikte soruları ve sorulara verilen cevapları hatırlamak zor olacaktır.

6-Sınavların geç açıklanması sorunu

Eskiden 20 iş gününde açıklanan sınavlar son zamanlarda tam bir hayal kırıklığı olmuştur. neredeyse 30 günde sınav sonuçları açıklanmaktadır. Final sınavına bir kaç gün kala açıklanan sonuçlar sevinçten ziyade sıkıntı getirmiştir. Sınav sonuçları derslerdeki yerlerimizi görmek adına önemlidir. Hangi derse ne kadar zaman ayıracağız tayin edemez duruma gelmiş durumdayız.

7-Sınav açıklanması krizi

Kriz diyoruz çünkü sınav sonuçları açıklanır açıklanmaz okulun otomasyon sistemi tamamen servis dışı kalmaktadır. Şanslı olanlar aynı gün, şansız olanlar ancak bir kaç gün içinde sınav sonucunu öğrenmektedir. Bu kadar yazdığımız sıkıntılarla mücadele eden öğrenciler notlarını öğrenebilmek için adete çırpınmaktadır.

8-Bütünleme sorunu

Sitemizde en çok bütünleme konusu ile ilgili yorum yazılmaktadır. Çeşitli imza ve mail kampanyaları yürütülmektedir. Sınav günü kişinin bindiği araç bozulabilir,hastalığı olabilir cenazesi olabilir... Bir ders yüzünden okulun bir yıl uzaması hiç adil değildir. Anadolu Üniversitesi sınav takvimini yetiştiremedik şeklinde yanıt vermiştir. Ancak bahar dönemi kayıtlarını mart ayında değil şubat ayında yenileyebilir. Bu da zaman kazandıracaktır. YÖK' ün bütünleme konusundaki kararı ortadadır.

Biz memurlar.net ailesi olarak üyelerimizin bahsettiği sıkıntılara değinmeye çalıştık. Elbetteki bu kadar öğrenciyi yetiştirmek kolay değildir. Organizasyonun büyüklüğünün farkındayız. İlettiğimiz sorunlar ise çözümü kolay, genel durumda ciddi sıkıntılar çıkaran sorunlardır.

Tüm okul çalışanlarına ve öğrencilere iyi çalışmalar dileriz.

Saygılarımla/ Forum Editörü Aziyade

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber