'Üç sigortalı' su planı

Plana göre her ilin içme suyu 3 kaynaktan beslenecek. Birinde sıkıntı yaşanırsa diğeri devreye girecek. Planda ilden ile su aktarma da var

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 17 Şubat 2013 20:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ZÜBEYDE YALÇIN

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul başta olmak Türkiye nüfusunun 16,5 milyonunun yaşadığı Marmara Bölgesi'ndeki 7 ilde üç yıl arka arkaya kuraklık olsa bile vatandaşın evindeki musluklardan su akmasını sağlayacak proje için düğmeye bastıklarını açıkladı. Plan çerçevesinde her ilin içme suyu üç kaynaktan beslenecek. Birinde sıkıntı yaşanırsa hemen diğeri devreye girecek. İstanbul'da ya da başka ilde sıkıntı olursa rezervleri iyi olan ilden aktarma yapılacak. Bazı gazeteciler ile sohbet eden Eroğlu, "Marmara'ya Su Master Planı" adını verdikleri projeyi iki yıl içinde tamamlayacaklarını söyledi. Eroğlu, plan kapsamına İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli, Düzce, Sakarya ve Yalova'nın girdiğini, buraların Türkiye'nin en yoğun nüfusuna sahip olduğunu bildirdi. Planın hayata geçtiğini, 3 yıl kuraklık olsa bile 7 ilde musluklardan akan suyun kesilmemesini sağlayacaklarını anlatan Eroğlu, "Her il üç ayrı yerden beslenecek yani her şehrin üç sigortası olacak. Yaptığımız çalışmalar sayesinde su problemini çözme noktasını çoktan geçtik, bundan sonra su sıkıntısı ihtimali bile tarih olacak" dedi.

2058 YILI SU İHTİYACI 10 TERKOS GÖLÜ'NE BEDEL

Eroğlu, İstanbul'un 2015'te 1 milyar, 2035'te 1.6 milyar, 2058 yılında 2,2 milyar metreküp su ihtiyacı olacağını hesapladıklarını belirterek, "Bir karşılaştırma yapacak olursak, İstanbul'un 2058 yılı su ihtiyacı, plana göre 10 Terkos Gölü kadar" dedi. 7 ilde yeni yapılacak barajlar şöyle: İSTAN BUL : Melen II, Melen III, Melen IV'ün gerçekleştirilmesi, Osmangazi, Sungurlu Barajı, Mutludere Regülatörü ve İsale Hatları. TEKİRDA Ğ: Naipköy, İnecik, Dedecik, Yoncalı, Balaban, Kömürköy, Kızılağaç barajları, İnecik Göleti. KIRKLARELİ : Armağan Barajı: SAKARYA : Ballıkaya Barajı, Ballıkaya- Adapazarı isale hattı, yer altı su kuyuları açılması, arıtma tesisi. KOCAELİ : Kandıra Namazgah Barajı, Sapanca'dan su alımı. DÜ ZCE : Akçakoca Barajı yapımı ve regülasyon artışı, Uğur suyu regülatörü kapasite artırım ve isale hattı yenileme, Hasanlar Pompa İstasyonu. YALO VA: Gökçe Barajı, Kurtdere derivasyonu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber