Sahte diplomayı önlemek kolay

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Şubat 2013 00:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sürekli olarak MEB yazılarını takip etmekteyiz, bu takiplerimizde her gün 10’larca yazışmanın illerden diğer illere oradan da ilçelere oradan da okullara gönderildiğini fark ettik.

Bir sahte diploma, bir kayıp resmi mühür için veya bir dershane ve rehabilitasyon merkezi açması yasaklanan şahıslar hakkında 40 bin yazışma yapılmaktadır.

Aynı durum mahkeme kararı ile aranan öğrenciler içinde geçerlidir. Ülke genelinde bir öğrencin bulunması için de aynı türden yazışmalar yapılmaktadır.

Bu konuların çözümü için aşağıdaki projeler düşünülmüştür.

1-Sahte diploma, ustalık belgesi, sahte sertifika kurs belgesi vs her türlü belge projesi.

Sahte diploma, ustalık belgesi, sahte sertifika, kurs belgesi vs her türlü belge ile ilgili yazışmaları ortadan kaldıracak ve bu konuları tümden gündemden düşürecek bir proje yapılması gerekmektedir.

Bu proje ile tüm sahte belgeler tespit edilecek ve bundan sonra sahte belge kimse kullanmayacaktır. Bu proje sayesinde kimse iş başvurusu yaparken diploma vermek, noterden tasdik ettirmek zorunda kalmayacaktır. Kayıp diploma ve belge sorunu artık yaşanmayacaktır.

İşveren ve devlet başvuru sahibinin verdiği diploma sahtemi endişesine kapılmayacaktır.

Projenin iki ayağı bulunmaktadır. MEB ve YÖK bu iki diploma düzenleyen ana kurumlarla bu iş kökten çözülecektir.

2-Kayıp mühür beratları içinde benzer bir proje düşünülmektedir.

Mühür veya beratı kaybolan okul müdürleri yazışma yapmak yerine bu bilgileri bir elektronik ortama girmesi ve buradan da tüm ülkedeki yetkililerin takip etmesi sonucu yazışmalar ortadan kaldırılacaktır.

3-Ruhsatname iptali kurs açtırmama cezası vs özel dershane MTSK kurs rehabilitasyon kursu vs açma yasağı olanlar Ruhsatname iptali yapılan şahısların bilgileri elektronik ortama girilmesi ve buradan da tüm ülkedeki yetkililerin takip etmesi sonucu yazışmalar ortadan kaldırılacaktır.

Bu konu bankaların kara listesi sistemine benzer bir yapı taşımaktadır.

4-Mahkeme kararı ile aranan öğrencilerin yazışma yapılmadan bulunması içinde yukarıdaki projelere benzer bir proje düşünülebilir.

Bu projeler sayesinde binlerce yazışma ortadan kalkacak milli eğitim ve okullardaki yöneticiler ve memurlar üzerinden bulunan çok ciddi bir iş yükü de ortadan kalkacaktır.

Saygılarımla,

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber