2013 KPSS A grubu adayları ilkbahar YDS'ye girmeli mi?

A Grubu adayların yabancı dil soruları kılavuzla netleşti!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Şubat 2013 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2013 KPSS A grubu adayları ilkbahar YDS'ye girmeli mi?

Yabancı Dil Sınavı (YDS) başvuru kılavuzu yayınlandı. A grubu adayları tereddüte düşüren önemli hususlar kılavuz ile netliğe kavuştu.

Kısa bilgi

2013 yılına kadar yabancı dil bilgisinin ölçülmesi amacıyla KPDS, ÜDS ve KPSS Yabancı Dil sınavları yapılmaktaydı. Ancak 2013 Ocak'ta yapılan mevzuat değişikliği ile bu sınavlar kaldırıldı ve YDS getirildi. Buna göre belirttiğimiz sınavların kullanıldığı alanlarda artık YDS kullanılacak.

YDS kılavuzuna ulaşmak ve başvuru yapmak için tıklayınız.

A grubunda önceki sistem

KPSS puanlarının hesaplanmasında önceki yıllarda yabancı dil bileşeni için KPSS yabancı dil oturumu yapılmakta ve cumartesi sabah oturumunda genel kültür yetenek sorularından sonra verilen 60 dakikalık sürede adaylar ücretsiz olarak 60 soruluk yabancı dil oturumuna katılmaktaydılar. Bu oturuma katılmayan adayların ise yabancı dil bileşeni bulunan puanları hesaplanmamaktaydı. Ancak YDS ile bu sınav kaldırılmıştır.

2013 A grubu adayları ilkbahar YDS'ye mutlaka girmeli

KPSS sisteminde 121 farklı puan türü bulunmakta olup, bunlardan 119 tanesi A grubu alımlara yöneliktir. Bu puanlardan 91 tanesinin bileşenlerinin arasında ise yabancı dil bulunmaktadır.

Adaylarımızın bildiği üzere, bir puanı meydana getiren bileşenlerden hiç soru cevaplanmamış olması durumunda o puan türü hesaplanmamaktadır. Yani, A grubu hedefleyen bir adayın yabancı dil sınavına girmemesi durumunda 91 tane puanı hesaplanmayacaktır. Bunun anlamı ise bu durumdaki bir adayın bir çok kurum sınavına başvuramamasıdır.

İşte YDS kılavuzun ilgili maddesi

"1.3. 2013 yılından itibaren KPSS Lisans Sınavlarında (Lisans/A Grubu ve Öğretmenlik) yabancı dil testi yer almayacaktır. Yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla katılarak hesaplandığı KPSS puan türleri, 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından uygulanacak Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanacaktır. KPSS Lisans sınavlarında yabancı dil testinin de ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adayların 2013-YDS İlkbahar Dönemi'ne Almanca, Fransızca ve İngilizce testlerinin birinden girmeleri zorunludur. 2013-YDS İlkbahar Dönemine katılmayan veya Almanca, Fransızca ve İngilizce dışında bir yabancı dilden sınava katılan adayların, 2013-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Sınavı yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla katılarak hesaplandığı KPSS puan türleri hesaplanmayacaktır."

Bu hükme göre, YDS Sonbahar sınav sonuçları, KPSS puanlarının oluşmasında kullanılmayacaktır. Bu nedenle yabancı dil puanınında etki ettiği 2013 KPSS A sınav puanının oluşamasını isteyen adayların YDS İlkbahar sınavına katılması zorunludur.

Hesaplama nasıl olacak?

Adaylar 7 nisan'da YDS'ye girecekler. Bu sınavdan aldıkları puan Temmuz'de gerçekleştirilecek olan KPSS sınavı oturumlarıyla birlikte değerlendirilerek KPSS puanları hesaplanacaktır.

YDS başvuruları ne zaman?

YDS başvuruları 18-27 Şubat tarihleri arasında alınacaktır. Sınav ücreti 50 TL'dir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber