KPSS-A'da Yaş Sınırı, Memur Olan İçin Farklı Uygulanabilir mi?

Müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör yardımcılıkları ile kaymakam adaylığı olarak adlandırılan KPSS A grubu alımlarında, memur olarak çalışan ve çalışmayanlar için farklı yaş sınırı belirlenebilir mi? Bu konuda, mevzuat olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ve Anayasa'ya bakılması gerekmektedir. Bu çerçevede sitemiz uzmanlarınca oluşturulan özel bir dosya için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Aralık 2005 07:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: 2003 yılında Kocaeli 2 no'lu F Tipi Yüksek Güv. C.İ.K.'da devlet memuru olarak göreve başladım. 24.03.1976 doğumluyum. KPSS A grubu kadrolar için sınavlara hazırlanıyorum. Bu sınavlarda yaş sınırı genellikle 31'dir. Devlet memuru olmamdan dolayı yaş sınırında herhangi bir değişme olabilir mi?

SORU ÖZETİ: KPSS A gurubu alımlarında çalışan ve çalışmayanlar için farklı yaş sınırı belirlenebilir mi?

Cevap: Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 40 ıncı maddesinde "Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar Devlet memuru olabilirler.
Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12 nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartiyle Devlet memurluklarına atanabilirler.
" ve 48 inci maddesinin özel şartlar başlıklı (B) bendinde "1. Hizmet göreceği sınıf için 36 ve 41 inci maddelerde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak,
2. Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak."
gerektiği hükümleri yer almaktadır.

CEVAP: Bu çerçevede kurumların kendi özel mevzuatlarında KPSS A grubu kadrolar için farklı yaş belirlenmiş olabilmektedir. Farklı yaş belirlenmesi hususunda kurumsal mevzuata bakılması gerekmektedir. Ancak bu belirlemede çalışan çalışmayan ayrımı yapılmasının Anayasanın 10 uncu maddesine açıkça aykırı olacağı değerlendirmektedir.

Zaten uygulamada kamu kurumları böyle bir ayrım yapmamakta olup, ister çalışsın isterse çalışmasın KPSS-A kadrosuna girmek isteyen adaylar aynı yaş sınırına tabi tutulmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber