Bakan Aksu'dan ailenin korunması genelgesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2005 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, son yıllarda aile içi şiddet olaylarının toplumu sarsan boyutlara ulaştığını belirterek, aile içi şiddet nedeniyle mağdur olan kadın ve çocukları koruyucu yasal tedbirlerin alınması zorunluluğunun ortaya çıktığını bildirdi.

Aksu, valiliklere, Ailenin Korunmasına Dair Kanun'un uygulanmasına yönelik genelge gönderdi.

Gelengede, mağdurların şikayetlerinin 'aileyi korumak' adına dikkate alınmadığı belirtilerek, "sığınma evinde kalanların adreslerinin de eşlerine ve yakınlarına verildiği takdirde, iyi niyet uğruna yapılan bu davranışlar sonucu, şiddet uygulayan kişiler cezalandırılamamakta, bu şekilde şiddet mağdurları bir kez daha mağdur edilmekte, ayrıca ilgili kanunlarda öngörülen tedbirler alınmadığı veya alınamadığı için de istismar yada suça yöneltme devam etmektedir" denildi.

Aksu, genelgesinde, ailenin ve çocuğun korunması, aile içi şiddet, istismar veya suça yöneltmenin önlenmesi için bazı tedbirlerin alınmasını da istedi. Aksu'nun alınmasını istediği tedbirler şöyle:

"Aile içi şiddete maruz kalan bireylerin kolluk kuvvetlerine başvuruda bulunması durumunda yasalar çerçevesinde gerekli tüm işlemler yapılacak.

İlgili kanunda "Diğer eşi, çocukları veya aynı çatı altında yaşayan aile bireylerini iletişim vasıtalarıyla rahatsız etmemesi" tedbirinin ihlali nedeniyle yapılacak başvurular en kısa zamanda Cumhuriyet Başsavcılığı'na intikal ettirilecek.

Alınan koruma kararında belirtilen süre içinde, kararda öngörülen tedbire veya tedbirlere uyulmadığının tespit edilmesi üzerine, mağdurun şikayetine gerek duyulmadan re'sen soruşturma yapılacak.

Sığınma evlerinin ve orada kalanların isim ve adresleri kesinlikle gizli tutulacak.

Kusurlu eşin üzerinde bulunan silah ve benzeri araçlar tespit edilerek tutanakla teslim alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber