Aday Memur Hangi Halde Yer Değişikliği Yapar?

Aday memurlara ilişkin olarak daha önce yayımladığımız dosyaları özel bir dosyada topladık. Aday memur olarak çalışanlar sitemize soru yöneltmeden önce bu dosyaya bakabilirler. Diğer taraftan, bugün aday memurların yer değiştirmesine ilişkin yeni özel bir dosya yayımlıyoruz. Bu dosyada aday memurların becayiş durumuna ve kurum içi yer değiştirmelerine yer verilmiştir. Dosyaya ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Aralık 2005 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: 30.09.2005 tarihinde Tarım Bakanlığında ziraat mühendisi olarak göreve başladım. Yani halen aday memur durumundayım.
- Aday memurluk süresinde eş durumundan yer değiştirme yapılabilir mi?
- Ayrıca aday memurların becayiş yapması mümkün mü?
- 31.12.2005 tarihine kadar atamaların durdurulması ile ilgili genelge eş durumu tayinlerini nasıl etkiliyor?
- Eş durumu tayinleri de durdurulmuş oldu mu?

Soru Özeti: Aday devlet memurunun kurum içinde becayiş veya mazereti sebebiyle yeri değiştirilebilir mi?

CEVAP: 657 sayılı Devlet memurları Kanununun III üncü kısım 3 üncü bölümde aday Devlet memurlarına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Bu hükümler yalnız aday memurlara uygulanabilmektedir. Anılan Kanununda bu hükümler dışındaki hangi hükümlerinin aday memurlara uygulanabileceğine ilişkin bir düzenleme yapılmamıştır. Mezkur Kanunun adaylara ilişkin hükümlerine muhalif olmayan bütün hükümleri adaylara da uygulanmaktadır. Bu çerçevede izinlere, mali haklara, sosyal haklara vb aday Devlet memurlarına yönelik özel düzenleme yapılmamış konulardaki diğer hükümler aday Devlet memurlarına da uygulanmaktadır

Diğer yandan, 657 sayılı Kanunun "Karşılıklı Olarak Yer Değiştirme" başlıklı 73 üncü maddesinde "Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır." ve memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi başlıklı 76 ncı maddesinde "Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler..."hükümleri yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;
1-Aday devlet memurunun 657 sayılı Kanunun 73 üncü maddesi hükmü uyarınca karşılıklı olarak (becayiş ile) yer değiştirmesine engel bir durum bulunmamaktadır. Becayişin tanımının aynı kurumda ve aynı unvanda çalışan farklı yerlerdeki personelin karşılıklı olarak yer değiştirmesi manasına geldiğini bir kez daha belirtmek istiyoruz. "Becayiş nasıl yapılmalıdır?" başlıklı haberi okumak için buraya tıklayınız.

2- Aday Devlet memuru, Devlet Memurları Kanununun 76 ncı maddesi çerçevesinde kurumsal mevzuat göz önüne alınmak suretiyle eş durumu göz önüne alınmak suretiyle görev yerinin değiştirilmesi mümkün bulunmaktadır. 657 sayılı kanunda aday memurun başka kurumlara naklinin olmayacağı belirtilmiştir. Bu hükme göre aday memur aynı kurum içerisinde yer değiştirebilir.

3- 2005 yılında yayımlanan Başbakanlık Genelgelerinde kurum içi yer değiştirmelere ilişkin kısıtlayıcı bir düzenleme bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber