İstatistikler Erdoğan'ı doğrulamadı

Haber Giriş : 03 Aralık 2005 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan, trafik kazalarının yüzde 80'inin alkollü araç kullanmaktan kaynaklandığını öne sürdü. Ancak istatistikler Erdoğan'ı doğrulamıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, içki sınırlamaları ve yasaklarıyla tartışma konusu olan AKP'li belediyelerin "anayasa emrini yerine getirdiklerini" savundu.

Erdoğan, AKP MKYK öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Milliyet'in manşetten duyurduğu, İçişleri Bakanlığı'nın illerde "içkili yer bölgesi" tespit edilmesi yönündeki genelgesi kastedilerek, "Kırmızı sokak adı altında içki yasağıyla ilgili genelge hazırlandığı ifade ediliyor. Daha önce söyledikleriniz bu yönde değildi. Ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Erdoğan şunları söyledi:

"Bu yeni bir olay değildir. İlgili yasa zaten var. Yasanın detaylandırılması yapılıyor. Ruhsat alma noktasında, hiçbir belediyenin, hangi partiden olursa olsun, şartlarına uygun olması halinde içki ruhsatı vermeme yetkisi yoktur. Bu şartlar da, ağırlıklı olarak hijyen şartları ve mutfaktaki hazırlıklardır. Bunlar yerine getirildikten sonra her belediye ruhsatını verir. Partimin belediyeleri de olumsuz tavır içine giremez."

'Kazalar alkolden'
"Anayasa'nın 58. maddesini belediyelerin yerine getirmesinden daha tabii bir şey olamaz. Bugün trafikte en büyük kaza sebebini araştırdığımızda, yüzde 80'inin alkollü araç kullanmaktan kaynaklandığını görüyoruz. Kaldı ki içki almak isteyenler, belediyenin dışındaki tesislerden alabilir. İlla belediyede mi olması lazım? Belediyenin devlet kuruluşu olarak, hiçbir zaman kötü örnek olmaması gerekir. Belediyelerimiz de Anayasa'nın emrini, gereğini yerine getiriyorlar. Bu tartışma konusu olmaktan çıkarılmalıdır."

100 kat fazla söyledi

Erdoğan'ın, alkollü araç kullanımından kaynaklı kazalara ilişkin iddiasının, resmi kayıtların tam 100 kat üzerinde olduğu saptandı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün resmi rakamlarına göre, 1 Ocak-31 Ekim 2005 arasında yurt genelinde 459 bin 734 trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların nedenleri içinde ilk sırayı, 84.445 adet ve yüzde 18.37 oranıyla "arkadan çarpma" aldı. Aynı dönemde "alkolden kaynaklanan" 3690 kaza yüzde 0.80, "hatalı sollama"dan kaynaklanan 2567 kaza yüzde 0.56 oranıyla resmi istatistiklerde yer aldı.

İşte 58. madde

Anayasa'nın "Gençliğin Korunması" başlıklı 58. maddesi şöyle:

"Devlet, istiklal ve cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müspet ilim ışığında, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda ve devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetiştirme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirler alır. Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır."

MİLLİYET

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber