İkinci el telefona da denetim

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2005 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, kayıt dışı cep telefonlarının kayıt altına alınmasını öngören 5392 sayılı Kanun'un başka unsurlarının da olduğunu, telefonlar kayıt altına alındıktan sonra ikinci el alım satımına da düzenleme getirileceğini kaydetti.

Acarer, Tüketiciler Derneği tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, GSM operatörlerinin kayıt dışı cep telefonlarına kayıt işlemini yaptırmalarını içeren uyarı mesajlarını göndermesinin 3 gün alacağını, bunun ardından ikinci SMS'lerin gönderileceğini anlattı.

Türkiye'de 10 yıldır cep telefonu kullanıldığını ve yılın biriken sorunlarının 10 günde çözülemeyeceğini aktaran Acarer, konunun hem ekonomik hem de sosyal boyutu olduğunu, yasanın çıkmasıyla gasp olaylarında %75-80 oranında azalma meydana geldiğini, hiçbir ölüm olayıyla karşılaşılmadığını ve 5 milyar dolarlık ''kara bir bütçenin'' kayıt altına alınacağını belirtti.

Acarer, sistemin oturması ve kayıt dışı telefonların kayıt altına alınmasından sonra sıranın ikinci el alım satımına geleceğini söyledi. Kanunun başka unsurlarının da olduğunu belirten Acarer, ikinci el telefon alım satımına, tıpkı otomobil alım satımında olduğu gibi resmiyet kazandırılacağını kaydetti.

''İkinci el ticareti de kayıt altında olacak'' diyen Acarer, dünyada cep telefonu cihazının en sık değiştirildiği, en az kullanıldığı ülkenin 1.5 yılla Türkiye olduğunu, bunun da ikinci ele güvensizlikten kaynaklandığını söyledi.

Tayfun Acarer, bu alanın düzenlenmesiyle, ikinci el cihazların da bir ambalaj içinde ve garantili olarak satılacağını, buna ilişkin olarak önümüzdeki hafta içinde bir yönetmelik yayımlanacağını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber