Sözleşmelinin harcırah çilesi bitmeyecek mi?

Bu zamana kadar sitemizde, sözleşmeden kadroya geçen veya sözleşmeli iken yer değiştiren kişilerin onlarca kazanılmış harcırah davasını yayınladık.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Şubat 2013 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sözleşmelinin harcırah çilesi bitmeyecek mi?

Cihan DOĞAN/ Memurlar.net

Bununla birlikte 'Sözleşmelinin harcırahında devlet zarara uğruyor' diye haber yaparak konuya dikkat çekmeye çalıştık. Biliyoruz ki idare, bir madde ile bu mağduriyete son verebilecektir.

Konuyu açıklayacak olursak:

1) Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar

"Madde- 4 : Görev yeri dışına geçici olarak gönderilenlerin gündelik ve yol giderleri, 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerinde saptanan süreyi ve 1 inci derece Devlet memurlarına ödenen harcırah miktarını aşmamak üzere sözleşmelerde belirtilir. (Ek: 24/4/2007-2007/12061) Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenemez."

Yukarıdaki maddeye atıfta bulunularak sözleşmeli personele Daimi vazife harcırahı ödenmemektedir.

2) Danıştay 5. Dairesinin 2010/683 Esas Sayılı 25/06/2010 Tarihli Yürütmeyi Durdurma kararında sözleşmeli personelin tayin ve becayiş durumlarında kamudaki diğer memurlar gibi harcırah hakkı bulunduğu görüşüne yer verilirken; gerekçesinde, tayin veya atama sonucu görev yeri değişen kamu çalışanlarının karşı karşıya kaldıkları parasal külfetin kamu idaresince karşılanacağına dair yasal düzenlemeler bulunduğuna dikkat çekilerek sözleşmeli personelin hizmet sözleşmesinin 6. maddesinin son cümlesinde yer alan 'Sözleşmeli Personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenmez' şeklindeki düzenlemenin yürürlüğü durdurulmuştur.

Danıştay 5. Dairesinin bu kararı doğrultusunda, mahkemeler sözleşmeli personele tayin ve becayiş durumlarında yolluk verilmesi gerektiğine karar vermektedir.

3) Bu karar doğrultusunda, sözleşmeden kadroya geçen, tayin olan yüzlerce personel harcırah için kurumlarına başvuruda bulunmuştur; ancak olumsuz cevap alarak mahkeme yoluna gitmiştir. Aşağıda örnek olarak yayınladığımız kararda görüldüğü üzere Danıştay kararına atıfta bulunularak kişilere hak ettikleri harcırah yasal faizi ile ödenmektedir.

Yeni bir yasal düzenlemeye gerek kalmaksızın, uzlaştırma yoluyla

. Kişiler hak ettiği harcırahı mahkemeye gitmeden almalıdır

. Bu sayede, kişiler ve kurumlar aylarca süren mahkemeler ile uğraşmayacaktır

. Mahkemelerin bu konudaki iş yükü bitmiş olacaktır

. Hak edilen harcırah ödenip, ekstra masraflar ortadan kalkacaktır

. Hak sahiplerine hakları teslim edilmiş olup dava ile uğraşması önlenmiş olacaktır

Bu doğrultuda atılacak adım muhakkak devletin, kurumlarım ve personelin çıkarına olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber