Gümrük'e, 2 katı aday arasından seçmek az geldi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sözlü sınava çağrılabilecek aday sayısını "iki katı"dan, "dört katı"na çağırıyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Şubat 2013 22:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gümrük'e, 2 katı aday arasından seçmek az geldi

GÜMRÜĞE PERSONEL ALIMI, 2011 YILINDA SİSTEM DIŞINA ÇIKMIŞTI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 2011 yılındaki düzenlemelerle, Bakanlığa yapılacak personel alımını ÖSYM'nin merkezi sistemi dışına çıkarmıştı. Yapılan düzenlemeye göre ilan ve personel alım süreci kurum tarafından yürütülecek, ayrıca adaylara sözlü sınav uygulanacaktı.

Memurlar.net olarak düzenlemenin yapıldığı ilk günden bu yana, sözlü sınavın uygun bir yöntem olmadığını herkesin kendi meşrebine göre seçim yaptığını, seçimlerde liyakatin ortadan kalktığına dikkat çekmiştik.

* Gümrük ve Ticaret Bakanlığına personel alınırken sözlü sınav yapılacak
* Gümrükte, sözlü sınavla personel alım dönemi... Hayati Yazıcı bu vebali ödeyemeyecek

YÖNETMELİĞE GÖRE, SÖZLÜYE EN YÜKSEK KPSS PUANINA SAHİP İKİ KATI ADAY ÇAĞRILABİLİYOR

Memurlar.net'in ısrarlı yayınları sonrasında, yönetmelik düzenlemesi biraz daha insaflı bir düzenleme olarak yürürlüğe girmişti. Buna göre, en yüksek puanlı iki katı adayın sözlü sınava alınmasına karar verilmişti. Bu düzenleme, yani iki katı uygulaması, karar mercilerinin keyfine göre karar vermesini sınırlayan bir düzenlemeydi.

KANUN TASARISINDA, SÖZLÜYE ÇAĞRILABİLECEK ADAY SAYISI DÖRT KATINA ÇIKARTILIYOR

Ancak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, iki katı uygulamasından dolayı kafasına göre seçim yapamadığından, şimdi bu sınırlamayı genişletmek istemektedir.

Üstelik, iki katı düzenlemesi yönetmelikte yer almasına rağmen, gerekli düzenleme Kanun ile yapmaktadır. Bu sayede, yargının muhtemel iptal kararının da önüne geçilmeye çalışılmaktadır.

Eğer hazırlanan yasal değişiklik aynen geçerse, bundan sonra Bakanlık en yüksek puanlı dört katı adayı sözlüye çağırabilecek, sözlüde de istediği adayları eleyebilecek veya seçebilecektir.

Gümrük Bakanlığının hazırladığı torba kanun tasarısının tam metni

İŞTE MADDELERİN ESKİ VE YENİ HALLERİ

MADDENİN ESKİ HALİ

Personel alım usulü (1)
MADDE 38- (Ek: 8/8/2011-KHK-649/27 md.)
(1) Bakanlıkça, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde yer alan Bakanlık kadroları dışındaki kadrolara ve sözleşmeli personel pozisyonlarına ilk defa atanacaklar; ilgili mevzuat uyarınca yapılan merkezî sınavdan yetmiş ve üzeri puan alanlar arasından, sınav komisyonlarınca yapılacak sözlü sınav sonucuna göre belirlenir. (Mülga ikinci cümle: 24/10/2011-KHK-661/10 md.)
(2) (Ek: 24/10/2011-KHK-661/10 md.) Gümrük Muhafaza Memuru kadrosuna atanacakların başvuru tarihinde otuz yaşından gün almamış olmaları şarttır.
(3) (Ek: 24/10/2011-KHK-661/10 md.) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.

YÖNETMELİĞİN İLGİLİ MADDESİ

(2) Sözlü sınava, KPSS başarı sırasına göre atama yapılacak kadro ve pozisyon sayısının iki katına kadar aday çağrılabilir. Son sıradaki adayla aynı puana sahip olan birden fazla aday bulunması halinde, bu adayların tümü sözlü sınava çağrılır.

MADDENİN TASARIDAKİ HALİ

MADDE 62- 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 38 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 38- (1) Bakanlıkça, 657 sayılı Devlet Memurlan Kanununun 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde yer alan Bakanlık kadrolan dışındaki kadrolara ve sözleşmeli personel pozisyonlanna ilk defa atanacaklar; ilgili mevzuat uyarınca yapılan merkezî sınavdan yetmiş ve üzeri puan alanlar arasından, atanacak kadro sayısının dört katma kadar çağırılacak adaylar arasından sınav komisyonlarınca yapılacak sözlü sınav sonucuna göre belirlenir.

(2) Gümrük Muhafaza Memuru kadrosuna atanacakların başvuru tarihinde otuz yaşından gün almamış olmaları şarttır.

(3) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber