Yapay damarlarla sağlıklarına kavuştular

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü'nde yapılan operasyonlarla, hayati tehlikesi bulunan 3 anevrizma hastasına suni damar takıldı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 26 Şubat 2013 18:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yapay damarlarla sağlıklarına kavuştular

59 yaşındaki Hamza Uçan'ın yırtık ve genişleyen bütün ana damarları yaklaşık 5 saat süren operasyon sonrasında yapayları ile değiştirildi.

Sivas'ta oturan anevrizma hastaları Hamza Uçan (59), Ahmet Kaya (70) ve Turan Duman (72), C.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu. Kontrollerin ardından Ahmet Kaya ve Turan Duman'a kapalı ameliyat ile suni damar takıldı. Bu 2 hasta ile aynı gün içerisinde ameliyat edilen Hamza Uçan'ın durumunun ise daha ciddi olduğu tespit edildi. Tüm ana damarlarının yırtılıdığı ve genişlediği belirlenen Hamza Uçan'a baştan aşağı yapay damar takıldı. 5 saatlik operasyon sonrasında sağlığına kavuşan Uçan, doktorlarına teşekkür etti. Hamza Uçan'ın ameliyatı hakkında bilgi veren Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Öcal Berkan, şunları söyledi:

"Hastamız bize geldiğinde çaresizlik içerisindeydi. Çünkü kalpten çıkan ana damarlarında yırtıklar ve ciddi genişlemeler vardı. Bu genişlemeler ve yırtıklar hastanın ölümü ile sonuçlanabilecek çok ciddi bir tehdit oluşturuyordu. Bu genişlemeler hastanın boyun damarlarınada nüfuz etmişti. Bu durumu toparyabilmek için hastaya çok farklı bir ameliyat tekniği düşündük. Açık ve kapalı olmak üzere 2 teknik uyguladık. Hastamızın kalpten çıkan ana damarını iptal edip bundan sonraki dolaşımını ikinci bir suni damarla sağladık. Diğer damarlarınıda yapayları ile değiştirip hastamızın sağlığına kavuşmasını sağladık."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber