Mera Kanunu, Genel Kurulda kabul edildi

Mera, yaylak ve kışlakları tekrar eski konumuna getirmek amacıyla yapılan masraflar, bu alanlarda bozulmaya neden olanlardan tahsil edilecek.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Şubat 2013 20:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Mera Kanunu, Genel Kurulda kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, Mera Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısı üzerinde görüşmeler devam ediyor.

MHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, tasarının, hayvancılığın sorunlarının çözümüne hiçbir katkı sunmadığını söyledi.

Nüfusun önemli bölümünün geçimini hayvancılıkla sağlamasına rağmen, özellikle girdi fiyatlarının fazla olmasından dolayı hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirten Çirkin, ''Çiftçinin artık dayanacak gücü kalmadı. Hal böyleyken, çiftçi, hayvanı için yem ihtiyacını karşılayamazken, meralar hangi akla hizmetle birilerine peşkeş çekiliyor. Buraları büyük firmaların hizmetine veriyorsunuz'' dedi.

Çiftçinin yem ihtiyacını karşılaması konusunda son imkanları olan meraların da ellerinden alınacağını savunan Çirkin, MHP olarak böyle bir yasayı onaylamayacaklarını söyledi.

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Avrupa ve ABD'de tarımda girdi fiyatlarının Türkiye'ye göre daha düşük olduğunu, bu nedenle Türk çiftçisinin batıyla rekabet edemediğini belirtti. Çiftçinin özellikle mazot konusunda sıkıntı yaşadığını kaydeden Demiröz, ''Yat ve gemi sahiplerine 1,5 liradan verilen mazot, çiftçi kardeşlerimize, köylülere 4 lira 20 kuruştan verilmektedir. Acaba çiftçi mazotunu traktörüne koyduktan sonra Sarıyer sırtlarında çay içmeye mi gidiyor- Tabii ki üretim alanına gidiyor. Hükümetin çiftçiye bakışı işte böyle. Bizim çabalarımıza rağmen hükümet bu konuda herhangi olumlu bir adım da atmadı'' diye konuştu.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, daha önce özellikle şark tipi tütünde devlet tarafından alım olduğunu ancak şimdi bu alımların özel sektör marifetiyle yapıldığını ifade etti. Eker, ihraç edilmeyecek ya da değerlendirilmeyecek bir ürünün devlet eliyle satın alınıp depolarda bekletilmesinin doğru olmadığını ifade etti.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelere geçildi.

Mera Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 1. maddesi görüşülüyor.

Mera Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 1. ve 2. maddesi kabul edildi. 3. maddesi görüşülüyor.

Mera Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 3. ve 4. maddeleri ile tümü kabul edildi.

Kanuna göre, amaç dışı kullanılmak suretiyle vasıfları bozulan mera, yaylak ve kışlakları tekrar eski konumuna getirmek amacıyla yapılan veya yapılacak olan masraflar, bozulmaya neden olanlardan tahsil edilecek.

Yapılan masraflar karşılığı tahsil edilen tutarlar genel bütçeye, yapılacak olan masraflar karşılığı tahsil edilen tutarlar ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı il müdürlüklerince hazırlanan ıslah projelerine uygun olarak, o yerin ıslah çalışmalarında kullanılmak üzere köy sandığına ya da belediye bütçesinde açılacak hesaba gelir kaydedilecek.

Meralarda kiralanacak alanda, hayvancılık için gerekli bakım, barınma ve su ihtiyaçlarını karşılayacak zorunlu hayvancılık tesisleri kurulabilecek.

Bu tesislerin taban alanı, kiralanacak alanın yüzölçümünün yüzde 1'ini geçemeyecek. Bakanlar Kurulu, bu oranı bir katına kadar artırmaya yetkili olacak. Bu tesislerin yapılması ve kullanılması ile ilgili usul ve esaslar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, tasarının yasalaşmasının ardından yarın saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber