SGK neden sürekli başkan değiştiriyor?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Şubat 2013 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2006'da SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'un tek çatı altına alınmasıyla kurulan SGK, bugüne kadar 6 başkan eskitti.

Son iki dönemde SGK'nın başında bulunan Emin Zararsız ve Fatih Acar başarılarının ödülünü 'müsteşarlıkla' aldı. Şimdi kurumun başında Yadigar Gökalp İlhan var

Sosyal Güvenlik Kurumu; 20 Mayıs 2006 tarihli 5502 sayılı Kanunla kuruldu. Bu kanunla SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur tek çatı yani SGK çatısı altında toplandı. SGK, kurulduğu tarihten bu yana önemli virajlardan geçti. Başlangıçta üç kurumun yönettiği sosyal güvenlik sahasını tek başına bir kurumun yönetmesi oldukça zordu. Nitekim zaman içerisinde de bu zorluklar daha belirgin hale geldi. Aslında çok dinamik ve anında karar veren mekanizmalar oluşturulması gerekirken, yapının hantallaşması gibi sorunlar başlangıçta yaşandı. Ne var ki bu sorun da zaman içerisinde aşıldı. Sosyal güvenlik alanında yaşanan bu gelişmeleri yönetme durumunda olan SGK'nın kurumsal kapasitesi güçlendirilmek durumundaydı. Bu da yapıldı. Türkiye'nin en fazla personele sahip, en fazla kaynak kullanma imkanı olan kurumu için alt yapı dahil her türlü destek verildi.

ÖZELLİKLE yeniden yapılanmaya önem verilerek bilgisayar ve network alt yapısı güçlendirildi. Son teknolojik gelişmeler hayata sokularak, evden bile emeklilik işlemlerinin başlatılacağı bir sisteme sahip olundu.

YENİ UYGULAMALAR

Sağlık alanında da teknolojik yeniliklere yer verilerek, e- reçete, e-sevk, avuç içi okuma yöntemi vb. uygulamalar devreye girdi. SGK'nın kurumsal yapısı önemli olmakla beraber, asıl önemli olanın sosyal güvenlik alanında yapılan hamlelerin istikrarlı gitmesi, popülist uygulamalara yer verilmemesi olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. Geçmişte sosyal güvenlik alanının istikrarsız yapısı makro anlamda ülke ekonomisine önemli zararlar verdi.

SGK BAŞKANLARI

03.05.2006-01.09.2006 Tuncay Teksöz

05.10.2006-06.01.2008 Birol Aydemir (V.)

07.03.2008-15.05.2008 Tahsin Güney (V.)

16.05.2008-16.07.2009 Fatih Acar (V.)

21.07.2009-08.08.2011 Emin Zararsız

2011-24.02.2013 Fatih Acar

2013-... Yadigar Gökalp

Sosyal güvenlikte istikrar şart

BAŞKANLAR neredeyse her yıl değişti. Bu kadar gelip gidilen başkanlık makamı aslında yeni dönemin, sosyal güvenlikteki istikrarın sembolü olmalıydı. Sosyal güvenlikte istikrar kolay bir şey değil, ancak tesis edilmesi gereken bir şey. Bu nedenle istikrarı başta kurum bazında ve onun yöneticileri bakımından yakalamak önemli. Bugün yapılan yarın bozulur ve farklı bakış açıları sürekli sisteme müdahale ederse, şimdiden gelecek nesillerin sosyal güvenlik politikaları için projeksiyonlar yapıp hayata geçiren bu kurumda istikrar beklemek mümkün olmaz.

Zararsız ve Acar müsteşar

TABİİ bunları yazarken de şunu hatırlatmakta fayda var. Özellikle son iki başkan, Emin Zararsız ve Fatih Acar, görevlerinden ayrılırken, hep kamunun diğer üst kademelerinde görev buldu. Zararsız, görevden ayrılırken, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı'na atlarken, hala da bu görevine devam ediyor. Aynı durum Fatih Acar için de geçerli. 24 Şubat itibarıyla SGK Başkanlığı görevinden alınan Acar, hiç vakit geçmeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi. Bakalım Yadigar Gökalp'in SGK Başkanlığı ne kadar sürecek ve eğer bu görevden ayrılırse yeni adresi neresi olacak?

Şimdilik her şey yolunda

ŞU an için SGK'da her şey yolunda... Fakat belki de bizim anlam veremediğimiz konu, kurumun sürekli başkan değiştiriyor olması. Son olarak, SGK Başkanlığından müsteşarlık görevine geçen Fatih Acar, daha önce 2008 ve 2009 yıllarında Başkanlık görevini vekâleten yürüttü, daha sonra eski planlamacılardan Emin Zararsız başkanlık koltuğuna oturdu, ondan sonra tekrar Fatih Acar göreve geldi, tekrar görevden ayrıldı ve şimdi yardımcısı Yadigar Gökalp başkan oluyor.

Cem Kılıç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber