Merkez Bankası Başkanı az konuşmalı

Bakan Zafer Çağlayan, Merkez Bankası Başka-nı'nın çok konuşmaması gerektiğini söyleyerek "Ben siyasetçiyim, daha çok konuşurum" dedi.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 03 Mart 2013 10:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Çağlayan Cidde de gazetecilerle sohbet etti, gündem yerli otomotivden yine Merkez Bankası nın politikalarına geldi.

DENİZ ZEYREK

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankasıile arasındaki 'bitmeyen kavgayı' sürdürdü ve Merkez Bankası Başkanı'nın az konuşması gerektiğini söyledi. Yaptıkları uyarıların MB'nde intikalinin geç olduğunu belirten Çağlayan, “Büyümeden korkmamak lazım” dedi. Salı günü Cenevre'de Türk otomotiv yatırımcılarıyla buluşacağını söyleyen Çağlayan, yerli otomotive çok yaklaşıldığını da sözlerine ekledi.

Cidde'de İş Forumu'na katılan Çağlayan, toplantılar öncesinde gazetecilerle sohbet etti. Çağlayan, “Sonuca bu kadar yakın olmamıştık” dedi. Başbakan Erdoğan'ın kastettiği yerlileşmenin, otomobilin isminin Ali, Ahmet olması değil, Türkiye'yi akla getirecek bir marka ve araç üretmek olduğunu vurgulayan Çağlayan, “Türkiye'deki her 100 dolarlık otomobil üretiminin 56 doları yerli kaynaklarla yapılıyor. En fazla ithalat yaptığımız iki konu, motor ve aktarma organları. Bunların da yerlilik paylarını ölçtük. Motoru Türkiye'de yaptığımızda yerliliğe 13 puan ilave getiriyor. Aktarma organlarından 8 puan geliyor. Kaportadan ise yüzde 3. Böylece yerli katkısı yüzde 82'yi buluyor. Hedefimiz yüzde 85” dedi.

Türkiye'de artık büyümenin motorunun ihracat olduğunu savunan Çağlayan, Merkez Bankası ile girdiği polemiği de sürdürdü. Ekonominin her yıl yüzde 6 büyümesi gerektiğini anlatan Çağlayan, “Bunun için de gaza basmaktan korkmamalıyız. Yüzde 2.5 büyüyeceğiz ama bu Çağlayan'ı kesmiyor. Merkez, para politikası konusunda bu işi görev olarak üstlenmiş. 'Faiz aralığını azalt' diyoruz ama onlarda intikal biraz geç oluyor. Munzamlarla ilgili düzenlemeler paranın arzını kısıtlıyor. Böyle olunca da yatırımlar ve borç ödeme kapasitesi olumsuz etkileniyor. Bu görev MB'ndedir. Büyümeden korkmamamız lazım” dedi.

Cari açığı ihracat ile azalttıklarına dikkat çeken Çağlayan, şöyle konuştu: “Böyle bir ortamda arkadaş büyümede geldiğimiz nokta yüzde 6, yüzde 6,2 civarında. Bunları 5 diye bir sepete sokmanın bir âlemi yok. Gönül ister ki enflasyon daha düşsün. Ama böyle bir noktaya gitmek için karayolu ile gitmenin gereği yok. Uçarak gitmek durumundayız. Yolu da yüzde 6 civarında bir büyümeden geçiyor.” MB'nin bağımsız olduğunu anımsatan Çağlayan, “Birbirimizi zamanında anlayabilsek... MB'nin benimle inatlaşma içinde olduğunu sanmıyorum. Vatandaşa bu işin hesabını biz veriyoruz. Merkez Bankası Başkanı'nın çok daha az konuşması lazım. Ben siyasetçiyim, daha çok konuşurum” dedi. Yanlış bir şeye saplanıp arkasından gidilmesinin Türkiye'yi felakete sürükleyeceği uyarısında bulunan Çağlayan, “MB işin talep boyutuna bakıyor, ben Ekonomi Bakanı olarak arz boyutuna bakarım. Daha çok üretime ve istihdama ihtiyacımız var. Merkez yatırımcıya destek olacak finans yapısı kurmak zorunda” yorumunu yaptı.

Şirketler kümelenecek, motor market kurulacak

Türkiye'ye üretim lisansı veren marka sahiplerinin Türkiye'ye hamallık kısmını verdiğine, motor ve ara elemanlar gibi asıl katma değer kaynağını kendilernini yaptığını söyleyen Çağlayan, Türkiye'deki şirketlerin motor gibi önemli unsurları üretmek için kümelenmesini istediklerini söyledi. Motor ve ara elemanları getirip üzerine diğer unsurları monte etme işinin kazandırmadığını anlatan Çağlayan, “Bir motor market olacak. Markalara motor yapacak. Fizibiliteyi yakalayacak bir rakama ulaşacağız. Sektör ana üreticinin verdiği lisansa göre çalışıyor. Her şeyi lisans veren belirliyor. Şimdi biz bütün bunları bizim üreticilerimizin belirleyeceği bir sistem istiyoruz” diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber