İmam şikayetiyle öğretmen sürgünü

Haber Giriş : 07 Aralık 2005 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrencilere derslerde evrim teorisini anlatmak ve ders sırasında ezan okunurken pencereleri kapatmakla ?suçlanan? ilköğretim öğretmenlerine ?öğrencileri dinden soğuttukları? gerekçesiyle görev yerini değiştirme ve maaş kesme cezası verildi.

Camii imamının şikayetini camide dinlediği öne sürülen Milli Eğitim müfettişi, öğretmenleri kabahatli buldu.

Adının açıklanmasını istemeyen bir veli, soruşturmanın imamın yanı sıra beldeki bazı siyasetçilerin de baskısıyla açıldığını ile sürdü. Veli, ?Okuldan uzaklaştırılan öğretmenlerin Alevi ve Eğitim-Sen üyesi. İmam, öğretmenler aleyhine tanıklık edilmesi için kahveleri dolaştı, insanları ikna etmeye çalıştı? dedi.

Mersin Yalınayak beldesindeki Serinevler Camisi imamı Mehmet Ali Bebek'in şikayeti üzerine Yalınayak İlköğretim Okulu Müdürü Ali Galip Duran ile İngilizce öğretmeni Mehtap Pektaş, matematik öğretmeni Yusuf Temiz, sosyal bilgiler öğretmeni Sevilay Aktürk ve sınıf öğretmeni Gülsüm Çoban hakkında haziran ayında soruşturma başlatıldı. Eylül ayında savunmaları alınan öğretmenler hakkındaki soruşturma ekim ayında sonuçlandı. Milli Eğitim Müdürü Ali Arsoy tarafından yürütülen soruşturma kapsamında öğretmenlere, ?Derslerde evrim teorisini anlatıyor musunuz?, ?Ezan okunurken sınıfın camlarını kapatıyor musunuz?? şeklinde sorular sorulduğu, öğretmenlerin ise evrim teorisinin müfredatlarında olmadığını ve ders saatlerinde gerektiğinde sınıfın camlarını kapattıklarını söyledikleri öğrenildi. Öğretmenlerin bu savunmasına karşın müfettiş Arsoy'un raporu doğrultusunda 5 öğretmene ?Öğrencilerin dini duygularını sarsıcı yönde telkinde bulunmak? suçlamasıyla görev yeri değiştirme ve 30/1 maaş kesme cezası verildi. Soruşturma sonucunda öğretmenler il içindeki başka okullarda görevlendirildi. Soruşturma kapsamında ayrıca veli ifadelerinin okulda değil, camii de alındığı da iddia edildi. Arsoy'un soruşturma sırasında ?Bu okulu temizleyeceğim, bu okulu laiklerden temizleyeceğim? dediği öğretmenlerin bu sözleri mahkemeye taşıyacakları da belirtildi.

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber