Suriye'deki iç savaş mermer ihracatını olumsuz etkiledi

Afyonkarahisar'da, yıllık 700 bin ton olarak üretimi gerçekleştirilen mermerlerin, Suriye'de yaşanan iç savaştan dolayı Ortadoğu ve Arap Yarımadası'na ihracatının durma noktasına geldiği bildirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Mart 2013 19:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Suriye'deki iç savaş mermer ihracatını olumsuz etkiledi

Afyonkarahisar'daki mermer üreticileri için ciddi bir pazar konumunda olan Suriye, Irak, Türk Cumhuriyetleri ve Arap Yarımadası'ndaki ülkelere yapılan ihracatın, ucuz olduğu için çoğunlukla demiryolu ile yapıldığını belirten yetkililer, yaşanan nakliye sıkıntıları yüzünden sevkıyatın karayolu ile yapılmaya başlandığını söyledi.

Demiryolu taşımacılığında Afyonkarahisar'dan yüklenen blok mermerlerin, Mardin'in Nusaybin ilçesi üzerinden Suriye'ye giriş yaptığı ve 80 kilometrelik Suriye demiryolunun kullanılarak ülke içerisine, Irak'a, Türk Cumhuriyetleri ve Arap Yarımadasına ulaştırıldığı belirtildi. Suriye'de yaşanan iç savaşla birlikte bu durumun ortadan kalktığı bildirildi. Pazar payının en az Suriye kadar olması beklenen Irak'ın da demiryolu taşımacılığında yaşanan sıkıntılardan nasibini alarak, beklentilerin altında bir seviyeye düştüğü ifade edildi.

İç savaşın demiryolu sevkıyatını bıçak gibi kestiğini söyleyen yetkililer, demiryolu taşımacılığına alternatif olarak yapılan karayolu taşımacılığının pahalı olmasının ise üreticileri sıkıntıya soktuğunu vurguladı.

İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Metin Mercan, demiryolu taşımacılığında yaşanan sıkıntıların üreticileri önemli anlamda muzdarip ettiğini söyledi. Mermer sevkıyatında en çok tercih edilen ulaşım ağının başında demiryolu geldiğini hatırlatan Mercan, bu alanda yaşanan sıkıntılardan sonra mermer üreticilerinin zorunlu olarak karayolu taşımacılığına döndüğünü, bunun da kendileri için maliyette artış getirdiğini söyledi. Maliyetlerin artmasının doğal olarak tüketiciye yansıdığının altını çizen Başkan Mercan, "Üreticiler olarak Suriye'de yaşanan iç savaşın bir an önce sona ermesini ve pazarda yakaladığımız canlılığın tekrar normale dönmesini dört gözle bekliyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber