'Anne ve bebek ölümünü en hızlı düşüren 10 ülkeden birisiyiz'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2013 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''Bebeğin, anne karnındayken sağlığının hastanelerde ücretsiz kontrol edilmesi, ihtiyacı olan ilaçların ücretsiz verilmiş olması, özellikle kırsaldaki kadının hastanede doğum yapmasıyla ilgili anneye verilen mali desteklerin sonunda, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak, anne ve bebek ölüm oranlarını en hızlı düşüren 10 ülkeden birisi olduk'' dedi.

Bakan Şahin, Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonu 57. Genel Kurul oturumuna katılmak için geldiği New York'ta, ''Fransa ve Danimarka'' gibi ülkelerden mevkidaşlarının da katıldığı ''Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı Yüksek Düzeyli Paneli''nde (ICDP) konuşma yaptı.

Türk Ceza Kanunu'nda 2002 yılında yaptıkları bir çalışmayla 35 yıl sonra değişime gittiklerini belirten Şahin, Türk Ceza Kanunu'nda kadının, kız çocuklarımızın cinsel istismara uğramasıyla ilgili çok önemli caydırıcı yasaklar getirdiklerini kaydetti.

Şahin, Töre ve namus cinayetlerinin azmettirenler dahil, ''nitelikli adam öldürme'' suçu olarak değerlendirildiğini ve evlilik içi tecavüzlerin de suç olarak kabul edildiğini anlatarak, bu yasal değişikliklerin o günün şartlarında çok ileri bir reform olduğunu söyledi.

''2002'de güçlü bir parlamento ile yola çıktığımız zaman, sağlık ve sosyal güvenlik sisteminin yapısal dönüşümünü başarmadan anne ve bebek ölüm hızı oranını düşüremeyeceğimizi ve üreme sağlığıyla ilgili temel reformları yapamayacağımızı gördük'' diyen Şahin, şöyle devam etti:

''Sağlıkta dönüşümle fiziksel şartların iyileştirilmesi, hastane sayısının artırılması, teknoloji imkanlarının ve personel sayısının yükseltilmesiyle beraber sosyal güvenlik sistemini değiştirdik. Sosyal güvenlik sisteminden annenin ve babanın sağlık güvencesi ne olursa olsun, doğan her çocuğun sigortalı doğmuş olması ve 18 yaşına kadar tüm sağlık imkânlarından bedava istifade etme hakkı getirilmesi bizim en önemli odak noktamız oldu. Bebeğin, anne karnındayken sağlığının hastanelerde ücretsiz kontrol edilmesi, ihtiyacı olan ilaçların ücretsiz verilmiş olması, özellikle kırsaldaki kadının hastanede doğum yapmasıyla ilgili anneye verilen mali desteklerin sonunda, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak, anne ve bebek ölüm oranlarını en hızlı düşüren 10 ülkeden birisi olduk.''

Şahin, her yıl 450 bin er ve erbaşa, askerlik sürelerinde, Türk Silahlı Kuvvetleri ile ortak bir çalışma içinde özellikle AIDS konusunda eğitim verildiği ifade etti.

Bakan Fatma Şahin, kürtaj konusunda da bunun bir doğum kontrol yöntemi olmadığını, önlem almada, özellikle erkeklerin daha çok sorumluluk alıp istenmeyen gebeliklerin azaltılmasıyla ilgili bir kampanyanın ülkede hayata geçmesiyle önemli bir paketin altyapısını oluşturduklarını da sözlerine ekledi.

Muhabir: Mücahit Oktay

Yayıncı: Tarkan demir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber