Vergi iadesi uyarısı!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2005 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli'nde, geçen yıl 22 bin 687 ücretlinin, 15 milyon 503 bin 384 YTL değerinde 238 bin 659 adet sahte veya geçersiz belge verdiği tespit edildi. Kocaeli Vergi Dairesi Başkanı Bekir Bayrakdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörden ücret gelir elde edenlerin 2004 yılına ait harcama belgeleri üzerinde inceleme yaptıklarını söyledi.

Bayrakdar, inceleme sonucunda, harcamaların ücretlinin kendisi, eşi ve çocukları tarafından yapılmaması, ücretlinin ücreti ile eşdeğer olmaması nedeniyle, toplam 22 bin 687 ücretlinin 15 milyon 503 bin 384 YTL tutarında 238 bin 659 adet sahte veya geçersiz belge verdiğini tespit ettiklerini belirtti. Bayrakdar, şöyle konuştu:
"İnceleme sonunda ücretlilere, 553 bin 590 YTL tutarında haksız vergi iadesinin ödenmesi önlendi. Ancak, yıl sonu geldiği için özellikle bu dönemde sahte fiş-fatura düzenleyenlerin sayısında artış oluyor. Bu nedenle çalışanların dikkatli olması gerekir. Sahte fiş, fatura düzenlemek kadar bunları kullanmak da suçtur.
Bu kişilerden öncelikle, vergi iadesini faiziyle birlikte geri alıyoruz. Ayrıca para cezası veriyoruz. Bununla da bitmiyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu suçun cezasının 6 aydan 3 yıla kadar hapis olduğu unutulmasın."

BİR TON PİRİNÇ FATURASI OLMAZ

Bayrakdar, vergi iadesine konu olan harcamaların ücretlinin kendisi, eşi ve çocukları tarafından yapılması ve satın alınan mal ve hizmetlerinin bunlar tarafından tüketilmesi gerektiğini bildirdi.

Ücretlinin ücreti ile eşdeğer olmayan veya bunlar tarafından tüketilmeyen mal ve hizmetlerin vergi iadesine konu edilemeyeceğini ifade eden Bayrakdar, şunları kaydetti:
"Bu nedenle, Hal komisyoncularından alınan sebze ve meyve faturaları, düğün, ziyafet ve iftar yemeklerine ait toplu faturalar vergi iadesine konu olamaz.
Sözgelişi, 1 ton pirinç, 700 kilo et veya günlük 100 ekmek alımı gibi harcamalar gerçek tüketime yönelik değildir. Bu faturalar gerçek harcamayı yansıtmadığı için geçerli değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber