Kalp hastasına 'cep' doktoru

Gazi Üniversitesi'nden bilim adamları, kalp krizi geçiren hastalara ilk müdahaleyi yapıp, ambulans çağıran cep telefonu büyüklüğünde çip geliştirdi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Mart 2013 22:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde test edilen çip, doktorun uzaktan elektromanyetik dalgalarla ritmi bozulan kalbin atışlarını düzeltmesini sağlayacak. 2 milyon kalp hastasını ilgilendiren cihazın test aşaması bitince, seri üretimi yapılacak.

AYFER MALLI

Türk bilim adamları, 2 milyon kalp hastasını yakından ilgilendiren bir çip geliştirdi. Şimdilik küçük bir cep telefonu büyüklüğünde olacak çip sayesinde, hastanın kalp ritmi kontrol altında olacak.

Ritim bozukluğu başgöstermesi halinde, çip devreye girerek, yayacağı elektromanyetik dalgalarla 'acil müdahale' gerçekleştirecek ve merkeze göndereceği sinyaller sayesinde olay yerine ambulans gönderilmesini sağlayacak. Gazi Üniversitesi'nde kalp çipi doktorunu geliştiren bilim adamları, cep telefonu büyüklüğündeki

çipi ilerleyen aşamada bir ceket düğmesi kadar küçük hale getirmeyi planlıyor.

AVRUPA'YA SATILACAK

Gazi Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen sistemle doktorlar hastalarını adım adım izleyecek. Doktorlar gerekli hallerde çip yardımıyla küçük müdahaleler yaparak hastasını ayakta tutacak. Sistem için öncelikle seri üretim yapılacak ardından Avrupa ülkelerine ihraç yolu açılacak. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygulanmaya başlayan sistem için seri üretim hazırlıklarına başlandı.

Projenin ve ekibin başında bulunan Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. İnan Güler sistemi şöyle anlattı:

YÜZDE YÜZ YERLİ ÜRETİLDİ

'Öncelikle yüzde 100 yerli olarak ürettiğimiz giyilebilir cihaz veya çip dediğimiz cihaz elbiselere takılıyor. İlk olarak çip için özel bir atlet tasarlandı yani çipin takılacağı özel bir yer yapıldı. Sonra elbiselere de entegre edildi. Çipin alıcısı cep telefonu büyüklüğünde ancak çip çok küçük olması dolayısıyla hastayı rahatsız etmiyor. Cihaz hastanın kalp ritmini ve atış hızını doktora iletiyor. Yani doktor hastasını adım adım takip ediyor.' Sistemi tamamen üniversite içinde yaptıklarını belirten Güler, 'Sağlık Bakanlığı yetkilileri sistemi çok beğendiler' dedi.

Cihaz firmalarıyla görüşüyoruz

İlk etapta seri üretimi planladıklarını bildiren Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. İnan Güler, öncelikle Türkiye'deki kalp hastalarının kullanımına sunacaklarını söyledi. Tıbbi cihaz firmaları ile sürekli görüşme halinde olduklarını aktaran Güler, 'Bu görüşmeler olumlu geçti. Öncelikle üretip kendi ülkemizde kullanacağız. Daha sonra ise ihraç etmeyi düşünüyoruz. Proje uluslararası yayınlanan önemli dergilerde de yer aldı. Bu dergiler sayesinde proje dikkat çekti' diye konuştu. Güler, hastaları 24 saat izleyecek ve küçük müdahalelerde bulunabilecek mikroçip için 'Bu sistemle birlikte artık hastaneler bizim için müşahade ortamı değil, müdahale ortamı haline geldi' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber