Bel ağrılarına uzman uyarısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Bağcılar Belediyesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği sağlık seminerinde, Büyükşehir Belediyesi Hıfzıssıhha Müdürlüğü Sağlık Uzmanı Filiz Seydiler, bel ağrısının sebeplerini ve ağrıya karşı yapılması gerekenleri anlattı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2013 14:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Bel ağrılarına uzman uyarısı

Her insanın hayatında mutlaka bel ağrısıyla karşılaştığını belirten Sağlık Uzmanı Filiz Seydiler, bel ağrısının nedenlerini ve ağrıdan nasıl korunulabileceğini anlattı. Seydiler, bel ağrılarının yüzde 95'inin mekanik nedenli olduğunu söyledi. Bel ağrısının hemen hemen herkesin yaşadığı bir sağlık problemi olduğunu ifade eden Seydiler, işe gidememede bel ağrısının, soğuk algınlığından sonra ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Bel ağrısının genellikle orta yaş gruplarında daha sık görüldüğünü aktaran Seydiler, "Bel ağrısı, mekanik zorlanma, duruş bozukluğu, belin ve vücudun yanlış kullanımı gibi nedenlerle kasların, disklerin ve eklemlerin zorlanmasıyla gelişir. Bel ağrısı nedenleri yüzde 95 mekanik nedenlidir" dedi.

Bel ağrısının yüzde 5 gibi çok az bir kısmının diğer hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabildiğini vurgulayan Seydiler, "Ağrı iyileşmiyor ve tekrarlıyorsa, istirahat sırasında ağrı, gece ağrısı, sabah tutukluğu, ateş, kilo kaybı, halsizlik gibi yakınmalar varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır" diye konuştu.

Farklı duruş ve yüklenmelerin beli etkilediğine ve bel ağrılarına yol açtığına dikkat çeken Seydiler, belin ve vücudun doğru kullanılmasını öğrenerek beldeki yükün azaltılabileceğini belirtti. "Ayakta dururken omurganızın kavislerini koruyun" diyen Seydiler, "Öne ya da arkaya eğilmeden düzgün durun. Her iki ayağınızın üzerine eşit ağırlık verin. Omuzlarınızı ve kalçalarınızı omurgaya göre simetrik tutun. Karnınızı ve çenenizi hafifçe içeriye çekin. Dizlerinizi hafifçe bükün. Her iki ayak tabanınızı yere 10-15 cm aralıklı olarak basın. Başınızın üstünden yukarı doğru bir iple çekiliyormuş gibi hissedecek şekilde durun" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber