Diyarbakır kaymakamlarının ortak özelliği

Hepsi genç hepsi eğitimli... Diyarbakır'a 6 ay önce atanan kaymakamların en önemli özelliği yurtdışında eğitim görmeleri ve stratejilerini "sabır ve ikna" üzerine kurmaları

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Mart 2013 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diyarbakır kaymakamlarının ortak özelliği

1-EĞİL

Taner Bircan hukuk ve işletme fakültelerini bitirdi. University of Central Florida Üniversitesi'nde kamu hizmeti ve liderlik programına katıldı. Tez çalışmasını University of Central Florida'ya sundu.

2-ÇÜNGÜŞ

Çüngüş Kaymakamlığı'na 6 ay önce getirilen Mehmet Fatih Çelikel bögede sürekli köylere ve esnafa yaptığı ziyaretler kadınlara yönelik projelerle öne çıkıyor.

3-LİCE

Özer Özbek Amerika'da bulunan University of Central Florida'da İngilizce dil eğitiminin yanı sıra kamu yönetimi programına katılarak kaymakamlık görevine başladı.

4-ERGANİ

Erdinç Yılmaz yurtdışı stajını dokuz ay süreyle İngiltere-Londra Middlesex Üniversitesi'nde yaptı. Yılmaz ilçede sosyal proje ve eğitimle ilgli projelerle vatandaşlarla bire bir iletişim kuruyor.

5-ÇERMİK

Mimar Sinan Batmaz, İngiltereíde yabancı dil eğitimi aldı. Bölgede özellikle kız çocuklarını eğitime kazandırma projelerini yürütüyor. Halkla sık sık iletişime geçiyor.

6-DİYARBAKIR

Emniyet Müdürü Recep Güven de bölgedeki görevine kaymakamlar gibi birkaç ay önce başladı. Güven, fotoğraftaki diğer yetkililer gibi genç ve eğitimli.

7-DİCLE

Çağlayan Kaya 2011'de TİD tarafından "Yılın İdarecisi" seçildi. Süleyman Demirel Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Anabilim dalında yüksek lisans yapıyor.


ÖZKAN TAMİRAK - DEVRİM TOSUNOĞLU

Diyarbakır'da devletin tüm birimleri büyük bir dayanışma ve işbirliği içerisinde. Polis, MİT, asker, kaymakamlarla çok yakın çalışıyorlar. Kaymakamların kendi aralarında da müthiş bir dayanışma içerisinde olduklarına tanıklık ettik. Diyarbakır'ın 13 ilçesinin kaymakamından 7'si 6 ay önce atandı. Terör olaylarının yoğunlaştığı hassas bölgelerde çalışmaya başlayan kaymakamların ortak özelliği genç ve yurtdışında eğitim almış olmaları.

ARALARINDA doktora yapan da var yılın kaymakamı seçilen de. Kaymakamlar gençleri terörden uzaklaştırmaya yönelik projeler üreterek süreçte büyük rol oynuyor. Her biri iyi bir iletişimci. İlçelerinde kapı kapı gezerek süreci anlatıyorlar. Yeni stratejileri ise "sabır ve ikna" üzerine. Olası bir gösteride dağıtalım, gözaltı yapalım psikolojisinin yerini sabır almış. Kaymakamlar göstericileri ikna etmek için gerekirse saatlerce dil dökmeye hazırlar.

BAYRAK GELDİ

Kaymakamlardan biri anısını paylaştı bizimle. İlçesinde asılı iki Türk bayrağı örgüt yandaşları tarafından çalınmış. BDP yöneticilerini çağıran kaymakam, "Çanakkale'de kaç bin Kürt'ün şehit olduğunu biliyor musunuz? Peki şehit olan Kürtlerin Türklerden fazla olduğunu" diye sormuş cevap alamamış. "Şimdi o kutsal bayrağı getirin" diyerek uyarıda bulunmuş. Bayraklar birkaç saat sonra getirilmiş.

Öğrenciler kaygılı

Dicle Üniversitesi öğrencileri arasında yapılan görüşmelerde ise gençlerin büyük bir bölümünün katı bir tutum sergilediği görülüyor. Olumlu bulan öğrenciler ise "barış için atılan her adım da sakınca yoktur" düşüncesinde...

- Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları 3'üncü sınıf öğrencisiyim. Terörist başı bebek katili görüşmeleri olumsuz buluyorum.

- Tıp Fakültesi 1'inci sınıf öğrencisiyim, Afganistanlı bir Türkmen'im. Türkiye'nin terörist ilan ettiği biri Kürt

halkının haklarını ve isteklerini dile getirse de etkili

olacağına inanmıyorum.

- Bu kanın durması için atılan somut adımlar da sakınca bulmuyorum. Barışa giden her türlü görüşmeye evet diyorum.

- Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları 4. sınıf öğrencisiyim, İskenderunluyum. Eğer terörist başının görüşleri dikkate alınırsa kaos çıkar ve devletimiz zarar görür.

- İlahiyat Fakültesi öğrencisiyim, Diyarbakırlıyım. Din iman İslam bilmeyen ne olduğu belirsiz bir şahıs Kürt halkını temsil edemez.

- Sosyoloji bölümü 4'üncü sınıf öğrencisiyim. Mardinliyim Kürt olarak kendimi nitelendiririm. Bize yani Kürtlere verilen hiçbir ayrıcalık Türklere verilmiyor.

- Türk Dili ve Edebiyatı 4'üncü sınıf öğrencisiyim. Batmanlıyım Kürt'üm. 15 milyonluk biri Kürt halkının geleceğini bir tane adam belirleyemez.

- Biyoloji bölümü öğrencisiyim, Diyarbakırlıyım. Görüşmeler olumlu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber