8.8 milyon apartmana iş güvenliği müjdesi

Apartmanların risk değerlendirmesi yapma, doktor ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlüğü hafifletildi. Yöneticiler risk tespitini kendisi yapacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Mart 2013 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
8.8 milyon apartmana iş güvenliği müjdesi

Hüseyin Özay/Ankara

Türkiye'de yaklaşık 8.8 milyon apartmana iş güvenliği müjdesi geldi. Apartmanların, 1 Ocak'ta yürürlüğe giren İş Güvenliği Yasası'nda yer alan risk değerlendirmesi yapma, doktor ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülükleri hafifletildi. Buna göre apartman yöneticileri risk tespitini kendileri yapacak. Apartmanlar 2014 yılının haziran ayına kadar, doktor ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda olmayacaklar. Bu tarihten sonra da belirli dönemlerde iş güvenliği uzmanı ile doktorlardan hizmet satın alacaklar. Bu yükümlülük de sadece 'kapıcı', 'güvenlik görevlisi' çalıştıran apartmanlar ve siteler için geçerli olacak. Dolayısıyla, apartmanlar şu anda 'hemşire, doktor, iş güvenliği uzmanı' istihdam etmek zorunda değil.

Form dolduran kurtuldu

Çalışma ve Sosyl Güvenlik Bakanlığı'na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmaya göre, apartmanlar 'az tehlikeli işyeri' sınıfında kabul edildi. Bu karar doğrultusunda, apartmanlar için 'risk değerlendirme formu' hazırlandı. Yaklaşık 80 sorudan oluşan formlar, dağıtılmaya başlandı. Formlar, apartman yöneticileri tarafından doldurularak, saklanacak. Hiçbir kuruma ise teslim edilmeyecek. İş güvenliği müfettişlerinin yapacağı denetimlerde bu formlar gösterilecek.

Fare risk unsuru sayıldı

Apartmanlar için hazırlanan formda, apartmanın güvenliğine ilişkin yaklaşık 80 soru bulunuyor. Apartman yöneticileri bu sorulara, 'evet' veya 'hayır' yanıtını verecek. Formda, kemirgenler için (fare) gerekli önlem alınıp alınmadığı, merdivenler silindikten sonra yeterince kurulanıp kurulmadığı, temizlik malzemelerinin güvenli bir yerde saklanıp saklanmadığı, sığınakların bakımının yapılıp yapılmadığı gibi sorular yer aldı. Doldurulan formlar ise apartmanda bir dosya içinde saklanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber