AİHM'ye 491 polis başvurusu yapıldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2005 11:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, polis hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) bugüne kadar 491 başvuru yapıldığını bildirdi.

Çalışkan, haftalık olağan basın toplantısına, Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla emniyet teşkilatının çalışmaları hakkında bilgi vererek başladı. Çalışkan, AİHM'ye polis uygulamaları ile ilgili 491 başvuru yapıldığına dikkat çekerek bu başvurulardan 91'inin ihlal kararıyla, 103'ünün dostane çözüm yoluyla, 36'sının kabul edilmezlik kararıyla, 15'inin kayıttan düşürme kararıyla olmak üzere toplam 245 başvurunun sonuçlandığını, geri kalan 246 başvurunun ise işlemlerinin devam ettiğini kaydetti.

Şüphelilerinin avukatla görüşme istatistiklerini de veren çalışkan,

2003 yılında 4 bin 777 şüphelinin,

2004 yılında 3 bin 499 şüphelinin,

2005 yılında ise bin 777 şüphelinin

avukatla görüşmek istemediğini ifade etti. Çalışkan, şüphelilerin yüzde 71'inin artık avukatla görüşmek istediğini açıkladı.

Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Çalışkan, FBI Başkanının ziyareti ile ilgili bir soruya şöyle cevap verdi: "Türkiye, sınır aşan suçlar konusunda diğer ülkeler tarafından işbirliği için aranan bir ülke. FBI Başkanı da suç ve suçluluk konusunda görüşmelerde bulunacak. Güvenlik birimlerinin başkanları zaman zaman bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunur."

Nükleer madde kaçakçılığının Türkiye üzerinden yapıldığı iddialarının hatırlatılması üzerine Çalışkan, "Emniyet Genel Müdürlüğü verilerinde Nükleer madde kaçakçılığın büyük bir boyutta olmadığı görülüyor" şeklinde cevap verdi. "Kırmızı Sokak" uygulaması ile ilgili bir soruya Çalışkan, "Böyle bir uygulamamız yok" karşılığını verdi.

Emlakbank soruşturmasında Emin Arslan ve kendisi hakkında gönderilen ihbar mektubunun hatırlatılması üzerine Çalışkan, Yargıtay Cumhuriyet Başcavcılığı tarafından mektubun incelendiğini vurgulayarak iddiaların ve altında yazılı olan ismin asılsız loduğunun belirlenmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'nin mektubu işlemden kaldırdığını söyledi. Emin Arslan'ın APK'ya atanması ile ilgili bir soruya ise Çalışkan, mahkeme kararının yerine getirilmesi olduğunu ifade ederek "İdarenin takdiridir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber