Yolsuzlukta başı vergi daireleri çekiyor

Haber Giriş : 09 Aralık 2005 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankete göre, Türkiye'de yolsuzluk sıralamasında vergi daireleri ilk sırada yer alıyor
Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün '2005 Yolsuzluğa Karşı Halkın Sesi' araştırmasına göre, Türkiye'de yolsuzluğa en çok bulaşan kurum vergi daireleri.

Türkiye'de 2 bin 36 kişinin katıldığı 'Halkın Sesi' anketinde, yolsuzluğa bulaşma oranı için temizden kirliye 1'le 5 arası puan verildi.

Araştırmaya göre halk, 'en çok vergi dairelerinde yolsuzluk var' diyor. Bunu siyasi partiler, sağlık sektörü, gümrük, özel sektör ve polis izliyor.

Araştırmanın sonuçlarını açıklayan Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği Başkanı Erciş Kurtuluş'a göre, vergi dairelerinin ilk sırada çıkmasının nedeni Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkındaki iddialar.

Anketin sonucu bununla sınırlı değil

Türk halkı eğitimden medyaya, sivil toplum örgütlerinden dini kurumlar ve silahlı kuvvetlere kadar her kuruma da zayıf not verdi.

Araştırmanın sonuçlarına göre, vatandaşın yarısından fazlası son üç yılda Türkiye'de yolsuzluğun ya arttığını ya da aynı kaldığını düşünüyor. Önümüzdeki üç yıl için de umutsuz bir tablo var.

Yine halkın yarısından fazlası yolsuzluğun azalmayacağı, hatta artacağı görüşünde. Erciş Kurtuluş, Türkiye'nin bu yolsuzluk tablosunda vatandaşın da payı olduğunu düşünüyor.

Kurtuluş, BM tarafından hazırlanan yolsuzluğa karşı uluslararası anlaşmanın bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanmasını istedi.

Mücadelede yol aldık

Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün 18 ekimde yayımladığı 2005 yolsuzluk raporunda, dünyadaki 159 ülkenin 3'te 2'si saydamlık ve yolsuzlukla mücadeleden zayıf not almış, Türkiye ise 65'inci sıra ile mücadelede aşama kaydetmişti.

Rapora göre, Türkiye'nin yolsuzluk algılama endeksi, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yükselmişti. 2003'te 3.1 olan endeks, 2004'te 3.2'ye, 2005'te ise 3.5 olarak açıklanmıştı.

Raporu, Türkiye'de Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği'nin açıklamış ve dernek başkanı Erciş Kurtuluş, yolsuzlukla mücadalede siyasilerin iyi örnek olamadığını, hükümetin yolsuzlukla mücadelesinin durduğunu savunmuştu.

Ülkelere göre yolsuzluk sıralamaları:

En az yolsuzluk görülen ülke İzlanda

İzlanda'yı Finlandiya, Yeni Zellanda, Danimarka, Singapur, İsveç, İsviçre, Norveç, Avustralya, Avusturya izliyor

G-7 ülkelerinden İngiltere 11'inci

Kanada 14'üncü

Almanya 16'ıncı

ABD 17'nci

Fransa 18'inci

Japonya 21'inci

İtalya 40'ıncı sırada

Türkiye, Gana, Meksika, Panama ve Peru ile birlikte 65'inci

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber