Twitter'daki 'tuz paylaşımına' saatte 286 soru

Tuz tüketimine ilişkin yürüttüğü mücadeleyi Twitter üzerinden sosyal medyaya taşıyan Sağlık Bakanlığı'nın soru-cevap uygulamasına, bir saatte 286 soru geldi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mart 2013 12:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Twitter'daki 'tuz paylaşımına' saatte 286 soru

Bakanlığın, ''11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası'' çerçevesindeki uygulamasında, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Erdoğan, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Pekcan ile Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rahmi Yılmaz, dün 14.00-15.00 saatleri arasında tuz kullanımına ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.

Tuz oranı yüksek gıdalar, kaya tuzuyla sofra tuzu arasındaki fark, günlük tuz tüketimini azaltmak için evde yapılabilecekler gibi bilgileri vatandaşlarla paylaşan uzmanlara, bir saatte 286 soru yöneltildi. En çok merak edilen konulara ilişkin 86 soruyu anında cevaplandıran uzmanlar, benzerlik içeren sorulara da tek cevapla karşılık verdi.

-''Tuzun iyi rafine edilmiş olması gerekir''-

En merak edilenler arasında yer alan ''Çok tuzlu yemek yemenin göze zararlı olduğu doğru mudur'' sorusuna uzmanlar, ''Yüksek tuz alımı kan basıncının göz üzerine olan olumsuz etkilerinin artmasına neden olacaktır. Zararlıdır'' yanıtını verdi.

Tuz kullanımın mutlaka azaltılması ve iyotlu tuz kullanılması gerektiğini sık sık vurgulayan uzmanlar, yemeklere dışardan tuz koymanın gereksiz olduğuna, doğal gıdalardan insan için gerekli miktarın alınabildiğine dikkati çekti. Uzmanlar yüksek tuz alımının, hem kan basıncını arttırarak hem de bağımsız şekilde böbrek yetmezliğine sebep olduğunu vurguladı.

''Deniz tuzu ve göl tuzuyla ilgili bakanlığın düşüncesi nedir'' sorusuna uzmanlar, ''Tuzu denizden ve gölden sağlayabiliyoruz. Önemli olan tuzun iyi rafine edilmesi ve sofraya sağlıklı gelmesidir'' karşılığını verdi.

Günlük tuz tüketiminin 5 gramın altında olması, bu oranın yüksek tansiyon 4 gramın altına indirilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, daha fazla tuz tüketiminin kalp krizi, kalp yetmezliği, inme benzeri kalp ve damar hastalıklarına neden olduğuna işaret etti.

''Pembe Himalaya tuzunun sağlık açısından daha iyi olduğu söyleniyor, doğru mu'' sorusunu ''Önemli olan içindekilerden emin olmamızdır. Bu nedenle her zaman rafine ve aksi bildirilmedikçe iyotlu tüketmeliyiz'' şeklinde yanıtladı.

Sporcuların da tuz kullanımından kaçındıklarını belirten uzmanlar, tuzun vücutta suyu tuttuğuna, kilo alımında etkili olduğuna dikkati çekti.

-''Fazla tuz, bağışıklık sistemini baskılıyor''-

Tuzun bağışıklık sistemini baskıladığını, daha fazla enfeksiyon riski yarattığını vurgulayan uzmanlar, Bakanlığın toplu beslenme yapılan yerlerde aşırı tuz kullanımının azaltılması yönünde çalışmalar yaptığını bildirdi.

Yüksek tuz oranı içeren cipslerin okul kantinlerindeki satışının engellendiğini belirten uzmanlar, bunun için evde de beslenme şeklinin değiştirilmesi, çocukların damak lezzetinin tuzdan arındırılması gerektiğine dikkati çekti.

Uzmanlar, tuzun mutlaka kapalı ambalajlı ve rafine edilmiş biçiminde alınması gerektiğine işaret ederek, açık tuzların içinde her türlü yabancı maddenin bulunabileceği uyarısında bulundu.

-Bakanlığı Facebook'ta 160 bin, Twitter'da 35 bin kişi takip ediyor-

Sağlık Bakanlığı, Mayıs 2012'den itibaren sosyal medyada yer alıyor. Bakanlığın, Facebook'ta 160 bin, Twitter'da 35 bin takipçisi bulunuyor.

Twitter soru-cevap uygulamasına Aralık 2012'de grip konusuyla başlayan Bakanlık, kanser ve obezite konularında da aynı uygulamayı gerçekleştirdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber