Malatya kırılıyor Başkan kıvırıyor

Haber Giriş : 10 Aralık 2005 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TTB heyeti anlattı: Sudaki kirlilik ağustosta zirveye çıkmış. Başkansa bize dağdaki su kaynağının fotoğrafını gösterip, 'Bakın, temiz' dedi. Şaşkınız

Malatya'da ishal salgını çoğu çocuk yaklaşık 8 bin 500 kişiyi hastanelik ederken, Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) raporu, Belediye Başkanı Hüseyin Cemal Akın'ın bilimsel uyarılar konusundaki tutumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Akın'ın TTB heyetine su kaynağının fotoğrafını göstererek, "Bakın tertemiz akıyor" dediği açıklandı. Akın daha önce de Malatya İnönü Üniversitesi'nin 'suda virüs var' uyarısına tepki göstermiş ve 'Konuya siyasi yaklaşıyorlar' demişti.

'Bilim de insanlık da yok'
TTB Raporu'nu açıklayan Merkez Konsey Başkan Yardımcısı Metin Bakkalcı, Malatya'daki ishal salgınının 21 Kasım'dan itibaren kamuoyuna yansıdığını ancak, hikâyenin başlangıcının çok daha gerilere gittiğini söyledi. Bakkalcı, analizlere göre, ağustostan bu yana şebeke suyunun içilemez halde olduğunu ve bölgedeki yetkililerin hiçbir önlem almadığını dile getirerek, "Malatya trajik bir öyküdür. Bu öykünün detaylarında bilim yok, akıl yok, vicdan yok, adalet duygusu yok. Bu hikâyenin özünde insanlık yok" dedi.

'Kirliliği kabul etmedi'
Dr. Haluk Başçıl ise, TTB heyetinin Malatya'daki incelemeler sırasında Belediye Başkanı Akın'ı makamında ziyaret ettiklerini ve sorunu kabullenmesi için kendisini iknaya çalıştıklarını dile getirerek, başkanın hâlâ su kirliliğini kabul etmediğini söyledi. Başçıl, "Sayın Başkanı makamında ziyaretimiz sırasında, odasının duvarına asılı Beylerbeyi Dağlarından çıkan su kaynağının resmini eliyle göstererek, 'Bakın görüyorsunuz, kaynağımız tertemiz akıyor, suyumuz kirli değil' dedi. Bu yanıtı hayretle karşıladık" diye konuştu.

Başçıl, "Salgın aylarca önceden 'geliyorum' diyerek her türlü uyarıyı yapmış" dedi. İshal salgınının aslında yazın başladığını söyleyen Başçıl, bölgedeki halkın bu salgına 'belediye hastalığı' ismini taktığını dile getirerek, şu bilgileri verdi: "6 Aralık itibarıyla toplam 8 bin 471 kişi salgına yakalandı. 290 kişi yatarak tedavi görüyor. Bölgedeki doktorlara ve sağlık ocaklarına göre birçok insan da hastaneye başvurmamış. Bize verilen bilgiye göre salgından etkilenenlerin sayısı 50 bin civarında. Ancak salgından etkilenenler için hiçbir bilimsel çalışma yapılmadı."
Dr. Haluk Başçıl, Malatya'daki kaynağın temiz olduğunu ancak suyun dağıtımında sorun bulunduğunu belirtti.

'Olan Malatyalıya oldu'
Başçıl şöyle devam etti: "Malatya'da alt yapı yatırımları yapılıyor. Kanalizasyon yenileniyor. Bu çalışmalar sırasında bazı kanalizasyon borularında kırılmalar olmuş ve pis su toprağa sızmış. Oradan da artezyen kuyularına. Böylece şebeke suyuna karışmış. Ancak hâlâ suyun hangi bölgelerde kirlendiği tam olarak tespit edilmiş değil. Çoktan yapılması gereken bu tespit işlemi, sorun kabullenilmediği için hâlâ yapılmadı. Olan Malatyalılara oluyor."

Bilim adamlarının ve verilerin sorunu ortaya koymasına rağmen, başkan Akın'ın inkârının Malatyalıların kafasını karıştırdığını vurgulayan Başçıl, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üniversitelere yönelik küçümseyici tutumunun AKP'li belediye başkanları tarafından da örnek alındığını dile getirdi. Başçıl, "Sonra da belediye başkanları bilim adamlarının uyarılarına kulak asmıyor, bilimsel verilere inanmıyor, kanıtlamak için duvarındaki kaynak resmini gösteriyor" dedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber