60 yıllık anılar tatbikatla silindi

İzmir’de 60 yıllık bina, deprem tatbikatı amacıyla yıkıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2013 23:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
60 yıllık anılar tatbikatla silindi

Karşıyaka Belediyesi'nin ev sahipliğinde AKUT ve Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü ile çeşitli özel ve kamu kurumlarının katılımıyla uygulamalı deprem eğitimi bugün başladı. 14-16 Mart 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitim programı kapsamında mobilyalarla aslına uygun hale getirilen, cansız mankenler konulan ve kameralar yerleştirilen Demirköprü Mahallesi'ndeki boş bina kepçeyle yıkıldı. Deprem anından farksız olan yıkım anının görüntüleri bazı meraklı vatandaşlar tarafından da cep telefonu ile kaydedildi. Deprem sonrası senaryo gereği ekipler çıkan yangına da müdahale etti. Daha sonra ise Rüzgar isimli arama kurtarma köpeği ile enkaz altında kalan canlılara ulaşılmaya çalışıldı.

Yıkılma kararı olan binanın deprem eğitiminde kullanılması amacıyla tatbikatı gerçekleştirdiklerini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, kamera görüntüleriyle deprem anında yaşananlara tanıklık etme imkanı olacağını söyledi. AKUT İzmir Takım Lideri Ömer Karaca da, olası depreme hazır olmak için Ege Bölgesi'nin çeşitli yerlerinden gelen 100 arama kurtarma uzmanının 3 gün boyunca eğitim alacağını söyledi. Karaca, enkaz altındaki canlıya ulaşma, canlıya ilk müdahale ve enkazdan çıkarma gibi çalışmaları içeren eğitimin gece de süreceğini ifade etti.

Yıkılan binada 60 yıl ikamet ettiğini ifade eden ev sahibi İsmail Akçe, “60 yıldır bu evde yaşıyordum, kolay olmadı. Gelinim bu ana tanık olmamak için gelmedi. Eşim gözyaşları ile izledi. 3 çocuğum bu evde dünyaya geldi. Hatıralarla dolu bir evdi benim için. Başkan rica etti biz de kıramadık” dedi.

16 Mart tarihine kadar devam edecek olan eğitim programı kapsamında enkaz üzerindeki çalışmaların yanı sıra Yamanlar Gençlik Eğitim ve Kamp Merkezi'nde seminerler de düzenlenecek. 3 günlük uygulamalı çalışmaya Karşıyaka Belediyesi Arama Kurtarma ekibinin yanı sıra AKUT'un İzmir, Manisa, Denizli, Eskişehir, Kocaeli gibi 11 ayrı kentteki ekipleri, AFAD İzmir, Türk Kızılayı, Ege Afet Müdürlüğü, Yeni Yüksektepe Arama Kurtarma Topluluğu, Yapı Kredi Arama Kurtarma Topluluğu (YAKUT) ile Ege Üniversitesi Arama Kurtarma Öğrenci Topluluğu (EGECAN) ve TRAC İzmir katılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber